Erasmus MC


---

Wisselen van zorgverzekeraar steeds lastiger

Het wordt verzekerden moeilijker gemaakt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Vooral het afsluiten van een nieuwe aanvullende verzekering is in 2008 lastiger dan vorig jaar, blijkt uit onderzoek van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (Erasmus MC).

Opdrachtgever NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie) wilde weten hoe risicoselectie wordt toegepast via de aanvullende en collectieve verzekeringen. Het blijkt dat mensen die een polis met uitgebreide dekking willen afsluiten vaker te maken krijgen met beperkende voorwaarden zoals uitsluiting van vergoedingen of het betalen van een hogere premie. Ook maken veel zorgverzekeraars het niet of nauwelijks mogelijk om uitsluitend een aanvullende verzekering af te sluiten door premietoeslagen, tot zelfs 100%, te rekenen.

Gehandicapten
Vooral mensen die het meest op zorg zijn aangewezen zoals chronisch zieken en gehandicapten, hebben het meest te lijden onder de verscherpte voorwaarden in combinatie met de koppeling tussen basispakket en aanvullende verzekering. Als de keuze voor een andere aanvullende verzekering onmogelijk is, wordt overstappen naar een andere basisverzekering immers ook onaantrekkelijk.

Gezondheidsverklaring
Het aantal zorgverzekeraars dat een gezondheidsverklaring liet invullen voor hun meest uitgebreide polis steeg van vier naar acht op een totaal van dertig. Bovendien verzuimen zorgverzekeraars massaal in hun informatievoorziening aan klanten over de mogelijke gevolgen.

Downloaden
Het onderzoek `Evaluatie aanvullende en collectieve verzekeringen 2008' is te downloaden van de website van de NPCF.

Publicatiedatum :20-06-2008