Gemeente Wijdemeren


Lintje voor Jan Bakker

Op zaterdagmiddag 21 juni ontving havenmeester Jan Bakker uit Loosdrecht een Koninklijke Onderscheiding.

Lintje voor havenmeester Jan Bakker

Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens een receptie ter gelegenheid van zijn afscheid als havenmeester van de Koninklijke Watersport-vereeniging Loosdrecht.

Jan Bakker (64) heeft 41 jaar lang op een buitengewoon toegewijde manier inhoud gegeven aan zijn rol van havenmeester van de Koninklijke Watersport-vereeniging Loosdrecht (KWVL). Hij is een voorbeeld voor de leden, zijn collega-havenmeesters bij andere watersportverenigingen en heel varend Nederland. Zijn werklust, oog voor detail en zorg voor de kostbaarheden in zijn haven zijn in deze tijd een bijzonderheid.

24 uur per dag
Met zijn werk was hij 24 uur per dag, 365 dagen per jaar intens bezig, waarbij hij ook zijn gezin betrok. Vele activiteiten strekken veel verder dan van hem mocht worden verwacht. Zo paste hij met zorg op het terrein en liep hij op eigen initiatief met zijn hond een avondronde. Ook heeft hij meermalen mensen in nood gered, op het water of van het ijs. Hij was vaak bij nacht en ontij de steun en toeverlaat van de hulpdiensten. Want Bakker kent de Plas als geen ander.

Planning gehaald
Tijdens de grote verbouwingen in 1998 en 1999 wist Bakker met zijn ploeg het havenbedrijf - ondanks extreme moeilijkheden - op gang te houden. Het natte najaar maakte het werk aan alle boten op de kant toch al lastiger dan normaal, maar dit moest ook nog tussen de obstakels van de bouw plaatsvinden. Ondanks veel tegenslag, wist hij de zaken zo te organiseren dat toch de planning werd gehaald. In het voorjaar gingen alle boten conform het plan weer te water.

Schippersdag en andere evenementen
Sinds vele jaren vervult Jan Bakker een centrale rol in de organisatie van de Schippersdag in Loosdrecht. Een evenement dat alle mensen betrokken bij de watersport bijeen brengt. Daarmee heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het toerisme en de economische ontwikkeling in Loosdrecht. Ook is hij de spil in de jaarlijkse bijeenkomst van alle havenmeesters en de bijbehorende zeilwedstrijden. In zijn vrije tijd heeft Bakker meer dan eens vrijwillig geholpen bij grotere evenementen zoals Sail Amsterdam en leverde hij een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan de organisatie van andere grote landelijke evenementen.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

(21-06-2008)