Rennen, fietsen, kanoën en zwemmen voor de bedreigde kikker

21/06/2008 20:19

NVD Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

Sponsorloop van de NVD-dierentuinen levert 57.466 euro op!

Door toedoen van een zeer besmettelijke en agressieve schimmelsoort zijn wereldwijd al 120 amfibiesoorten verdwenen. Ruim 200 medewerkers van 15 NVD-dierentuinen hebben vandaag meegedaan aan de kikkercross, een sponsorloop ten behoeve van de bedreigde kikker.

Amfibieën crisis

Door het organiseren van de kikkercross hebben de dierentuinen, aaneengesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), een aanzienlijk geldbedrag binnen weten te halen. Dit geld komt ten goede aan het opzetten van kikker kweekcentra in de dierentuinen. Deze zogenoemde steriele bio-secure ruimtes worden gebruikt om ernstig bedreigde kikkersoorten te kweken. Zodra het oorspronkelijke leefgebied van de kikkers schimmelvrij is worden vanuit deze "reservepopulaties" weer schimmelvrije kikkers uitgezet. Kikkers spelen een sleutelrol in een ecosysteem; zij dienen als voedsel voor andere dieren en houden tevens insectenpopulaties in bedwang. Een verdere teloorgang van amfibiesoorten heeft verstrekkende gevolgen voor de biodiversiteit op aarde.

Kikkercross

Met de eigen dierentuin als vertrekpunt hebben de dierentuinmedewerkers gerend, gefietst, gevaren, en gezwommen naar de finish in Dierenpark Amersfoort. Over land en over water, net zoals de amfibieën dat doen. Bij de finish hebben de NVD kinderdierekteuren het opgehaalde bedrag per dierentuin op een cheque bijgeschreven. De cheque met een totaalbedrag van 57.466 euro is vervolgens aan Kikker van Max Velthuis overhandigd.





http://www.nvddierentuinen.nl


Noot voor de redactie:


---

Noot voor redactie;