Ingezonden persbericht


Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard drukt gildeprent

Op 21 juni jl. vond in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard de feestelijke overhandiging plaats van een unieke kleurenprent die het museum in een oplaag van 250 stuks voor het Valkenswaardse Sint-Catharinagilde vervaardigde. De prent is een ontwerp van de lithograaf Jan Sinkeldam. Hij maakte daarbij gebruik van authentiek historisch materiaal van dit in 1787 opgerichte Valkenswaardse gilde.

Zes kleuren drukgangen waren nodig om de prent te kunnen drukken. Het drukken gebeurde op de eerder dit jaar door het museum verworven sneldrukpers uit 1926 door het vrijwillig aan het museum verbonden team drukkers. "Het was voor het museum een heel bijzondere ervaring dat we met het drukken van deze prent iets konden betekenen voor een ruim 200 jaar oud gilde! Bovendien was het voor onze drukkers een schitterend project om de vele technische mogelijkheden van onze nieuwe sneldrukpers te verkennen. Gelet op de glunderende gezichten van de gildeleden, zijn ze daar beslist in geslaagd! ", aldus museumdirecteur Frank F. van Oortmerssen tijdens de overhandiging van een ingelijst exemplaar van de eerste drukgang aan gildekoning Peter de Laat.

Naar verluidt zal de prent binnenkort ook voor niet leden van het gilde verkrijgbaar zijn van het Sint-Catharinagilde. Het Nederlands Steendrukmuseum is gevestigd in Cultureel Centrum Carolus, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag, van 13.00 - 17.00 uur. Meer bezoekersinformatie is te vinden op www.steendrukmuseum.nl of bel (040) 204 98 41



Ingezonden persbericht