Gemeente Soest

Kunst Malebrug

Datum: 05/06/2008

Onthulling kunstwerk bij Malebrug

Op zaterdag 21 juni, op de Dag van het Nationaal Landschap, vindt om 14.00 uur de feestelijke onthulling plaats van een kunstwerk langs het fietspad naar de Malebrug, aan de Soester zijde. Het kunstwerk bevat onder andere een aantal speels en kunstzinnig vormgegeven informatiepanelen. Ideeën voor het kunstwerk zijn aangedragen door onder meer leerlingen van het Griftland College in Soest.

Vanwege de aanleg van de fietsbrug over de Eem heeft de gemeente Soest een weiland langs het toeleidende fietspad ingericht als natuurgebied. Dit om verstoring en verlies aan rust, die de fietsbrug met zich meebrengt, te compenseren. Op het voormalige weiland zijn de sloten verbreed, poelen aangelegd, is een oude kreekstructuur weer zichtbaar gemaakt en is het waterpeil verhoogd. Zo is het een goed leefgebied geworden voor weide- en watervogels en voor reptielen en amfibieen - die het gebiedje inmiddels ook hebben gevonden. Het als natuur ingerichte weiland is in eigendom en beheer van de Vereniging Natuurmonumenten.

Leerlingen jongleren met de Eem

Vervolgens hebben leerlingen van het Griftlandcollege (2 VMBO-t) uit Soest zich gebogen over de vraag hoe zij bezoekers van de Eempolder zouden informeren over de bijzondere waarden van de Eempolder. Dit gebeurde in het kader van 'Jongleren met de Eem', een natuur-educatief programma voor jongeren, vooral gericht op 'leren voor duurzaamheid'. De creatieve ideeën van de leerlingen zijn gebruikt om het informatiepunt vorm te geven.

Het bestuur van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland wil de vormentaal die voor dit informatiepunt is ontwikkeld - mutatis mutandis - ook toepassen op de andere informatiepunten die de komende jaren in het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland worden gerealiseerd.

Dag van het Nationaal Landschap

De Dag(en) van het Nationaal Landschap vindt plaats op 21 en 22 juni. De hele dag is er verspreid door de hele polder Arkemheen-Eemland een veelheid aan activiteiten. Er is een fietstocht uitgezet langs de mooiste plekjes, bijzondere boerderijen zijn voor het publiek geopend en organiseren activiteiten.

Het complete programma van de Dag(en) van het Nationaal Landschap is te vinden op www.arkemheen-eemland.nl

.