Provincie Antwerpen


17 juni 2008

Cultureel midzomerweekend Heist-op-den-Berg

Met plechtige uitreiking Cultuurprijzen van de provincie Antwerpen

Jaarlijks organiseert provincie Antwerpen in samenwerking met een regio of een gemeentebestuur een boeiend cultureel en recreatief weekend. Meestal vormt een sterke lokale binding met een thema of persoon uit de culturele sfeer de rode draad doorheen het programma (Emile Verhaeren in Sint-Amands in 2005, Willem Elsschot in Herselt-Westerlo-Laakdal in 2006, Kiliaan in Duffel in 2007). Op 21 en 22 juni 2008 zet de provincie een ganse gemeenschap in de kijker: de gemeente Heist-op-den-Berg die maar liefst 1000 jaar bestaat! We trakteren de hele gemeenschap gedurende het weekend van de zonnewende op een boeiende cultureel-recreatieve midzomercocktail.

"De -iets zwaardere- fond wordt gelegd met een lezing over de geschiedenis van het Waverwoud en een academische zitting met de uitreiking van de cultuurprijzen 2007: Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde aan Dr. Godfried Croenen en Prijs voor een Literair oeuvre aan Jan Veulemans. Vervolgens brengen we de cocktail op smaak met luchtigere toetsen: een vleugje tentoonstellingen, wandelroutes, kunst, fotografie, dans, muziek. Als kers op de taart bieden we een swingend avondprogramma aan. Een zomerse mix die eenieder zeker kan bekoren!" stelt gedeputeerde Ludo Helsen.

Programma

Vrijdag 20 juni om 20 uur - Lezing: Het Waverwoud ontsluierd... in CC Zwaneberg Dr. Godfried Croenen geeft antwoorden op vragen die de Heistenaar al zo lang stelde over zijn streek en haar verleden.

Zaterdag 21 juni: Swingend avondprogramma in CC Zwaneberg (Grote Zaal + tuin)


* 15 uur: Uitreiking Cultuurprijzen aan Jan Veulemans en Godfried Croenen in CC Zwaneberg met muzikale omlijsting van saxofoonkwartet Sansevieria.


* 19 uur: DJ Gillian draait fuifmuziek voor jonge tieners van 8 tot 12 jaar.


* 20.15 uur: De Antwerpse groep sheBang speelt van stevige rock tot melodieuze pop.


* 21.30 uur: Lady Linn brengt samen met The Magnificent Seven rokerige jazz en vrolijke soul.


* 23.15 - 00.30 uur: Toneelgroep "Toeval" vergast in de tuin van CC Zwaneberg zijn publiek op een luchtig wagenspel "Pantalone verliefd en...verloren" (naar Carlo Goldoni),

De sfeer wordt intiem en romantisch gehouden zoals een echte midzomernacht vraagt, met een gezellig borreltje jenever en als afsluiter een wervelende vuurshow.

Zondag 22 juni

13 - 16 uur: Landschapswandeling met historische evocatie van de verdwenen veerpont over de Grote Nete bij Pinzieleke. In een "Veldherberg" kan je bij een frisse pint genieten van de volksmuziek van Steuks. Start: Het Lokaal van "Natuurpunt Grote Nete" en cultuurhuis in Hallaar.

13 - 18 uur: Fototentoonstellingen in het Lokaal van "Natuurpunt Grote Nete" in Hallaar
* "Biodiversiteit in provincie Antwerpen" van Ankona met foto's van de Bond Verantwoorde Natuurfotografie
* "Natuur-rijk" in de Netevallei: landschapsfoto's en macro-opnames van Staf De Roover - Josee Craenen

15 - 18 uur: Volksmuziek in de tuin van landhuis Ter Speelbergen


* 15 - 15.45 uur: Berline brengt een moderne mix van swingend luisterlied, latin en folk. Eigen Nederlandstalig en Franstalig werk geïnspireerd op de geschiedenis van onze streek.


* 16 - 16.45 uur: Katskoo, een moderne folkband met traditionele invloeden uit Vlaanderen en omstreken, Ierland, Schotland en Scandinavië, creëert met doedelzak, houten dwarsfluit, gitaar, saxofoon en accordeon een écht volksfeest!


* 17 - 17.45 uur: Marc Hauman brengt, samen met zijn groep de Moeite, luisterfolk met eigen liedjes in de lijn van de rijke Vlaamse volksmuziektraditie.

10 - 18 uur: "Tuin in de Kijker" in De Averegten
Naar aanleiding van 15 jaar Provinciaal Groendomein De Averegten wordt de plantentuin Florete Flores extra in de kijker geplaatst met kleinsculpturen van de leerlingen van het atelier Beeldhouwen van de Gemeentelijke Academie Heist-op-den-Berg. Vanaf 14 uur workshops "Kruiden anders bekeken", "Decoreren met natuurlijke materialen", koken met "onkruiden" en proeverijen.... (Daniëlle Houbrechts).

Kaasstrooimolen: voor de gelegenheid geopend

7.30 - 15 uur: Goorse Gordel (8ste editie)
Meer dan 2000 deelnemers starten op het terrein RONIC transport een fietsparcours van 30, 60 of 90 km. Er is bevoorrading onderweg en de nodige randanimatie voor klein en groot.

Tentoonstellingen

8 juni tot 8 juli: Expositie "Heist in de Schilderkunst" in CC Zwaneberg en in het Hof van Riemen exposeert Edwig Goyvaerts meer dan 70 tekeningen van het Hof van Riemen en omgeving uit de periode 1978 tot 2008.

In raadzaal van het gemeentehuis in de voormalige dekenij kan u tijdens het cultuurweekend op 21 en 22 juni werk van kunstsmid Tuur Vereecke, Marika Baümler, Monique Verschueren, Edwig Goyvaerts, Rik Wegge, Frans Verbist, René De Vos, Willy Roothooft en Eef Anthonissen bewonderen.

22 juni - 31 augustus: "De Grote Nete", expositie van Louis Schoeters in samenwerking met Heemkring "Die Swane" in de Watertoren, elke zondag van 14 tot 18 uur

18 juni - 21 september: Lichtgevende sculptuur (Rotonde Lostraat) opgebouwd uit gerecycleerd materiaal door Kopspel. Niet te missen!

Adressen:


* Raadzaal Gemeentehuis, Kerkplein 15 (zij-ingang), 2220 Heist-op-den-Berg
* CC Zwaneberg, Bergstraat, 2220 Heist-op-den-Berg
* Dienst Toerisme, Bergop 2, 2220 Heist-op-den-Berg
* Watertoren - Bergbos, Kerkhofstraat, 2220 Heist-op-den-Berg
* Kaasstrooimolen, Bruggeneindse Heibaan, 2220 Heist-op-den-Berg
* Provinciaal Groendomein De Averegten, Langendijk 17, 2220 Heist-op-den-Berg
* Ter Speelbergen, Peredreef 5, 2580 Putte-Beerzel
* Natuurpuntlokaal en cultuurhuis, Leopoldlei 81, 2220 Hallaar
* Torengebouw, Oude Godstraat 1, 2220 Heist-op-den-Berg
* Terrein RONIC transport, Heistse Hoekstraat, Industriezone D, 2220 Heist-op-den-Berg

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)
Perscontact:
Sabine Denissen
Departement Cultuur
sabine.denissen@admin.provant.be tel.: + 32 (0)3 240 64 16