Persbericht

Dreischor, 16 juni 2008

De grootste wijngaard van Nederland ligt in Zeeland

Op het Zeeuwse eiland Schouwen-D®uiveland wordt de laatste hand gelegd aan een forse uitbreiding van de wijngaard, die sinds 2001 in Dreischor is verrezen. Het gaat om de Wijnhoeve De Kleine Schorre waar aan de bestaande 6 hectare nog 2 hectare wijnbouwgrond wordt toegevoegd. En met deze 8 hectare is De Kleine Schorre de grootste wijngaard in ons land.

De nieuwe aanplant zal bestaan uit druivenrassen die zeer succesvol in de Zeeuwse grond zijn gebleken en bestaat uit 4000 wijnstokken Pinot Blanc en 4000 wijnstokken Pinot Gris. Het totaal aantal wijnstokken op het perceel komt daarmee op 30.000. De huidige wijnopbrengst bedraagt ca. 40.000 flessen per oogst en over drie jaar zullen dat er ca. 50.000 zijn. Uiteindelijk zal de wijnhoeve zo'n 60.000 tot 70.000 flessen per jaar opleveren.

De kwaliteit van deze witte wijnen is van een opvallend hoog niveau. Tal van deskundigen uit binnen- en buitenland hebben zich lovend uitgelaten over deze Zeeuwse wijnen die te vergelijken zijn met de beste Elzasser wijnen. Zo heeft Nederlands bekendste vinoloog, Hubrecht Duijker, herhaalde malen de wijnen van De Kleine Schorre aanbevolen wegens de bijzondere kwaliteit en het zorgvuldige vakmanschap waarmee de wijnen en de productie worden omgeven. Vanaf het plukken van de druiven, het persen, het rijpen in de vaten en het bottelen gebeurt alles in eigen beheer, mede op basis van de ingeschakelde deskundigheid van het vooraanstaand Luxemburgs wijnhuis Cep d'Or.

Op 21 juni zal Hubrecht Duijker symbolisch de laatste druivenstok van de nieuwe aanplant aan de vruchtbare Zeeuwse grond toevertrouwen, in nauwe samenwerking met de Zeeuwse Gedeputeerde voor economische zaken, de heer M. Wiersma.

Vanaf die datum is De Kleine Schorre in enkele jaren uitgegroeid tot een zeer succesvolle wijngaard die zich de grootste van Nederland mag noemen.