Gemeente Cromstrijen


Opening eerste Nationaal Landschap Centrum in Cromstrijen

Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga, opent op vrijdag 20 juni 2008 het eerste Nationaal Landschap Centrum van ons land in Numansdorp. Voorafgaand aan de opening vindt een symposium plaats dat in het teken staat van 'Water in relatie tot klimaatverandering en biodiversiteit'. Dit zeer actuele thema wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken. De heer prof. dr. C.P. Veerman belicht het thema vanuit de natuur, de heer ing. H. Scheele vanuit de landbouw, de heer ing. J.M. Geluk vanuit het waterbeheer en ook de staatssecretaris geeft haar visie op het thema.

Symposium 'Water in relatie tot klimaatverandering en biodiversiteit'

Het symposium 'Water in relatie tot klimaatverandering en biodiversiteit' wordt georganiseerd door waterschap Hollandse Delta, Hoekschewaards Landschap en gemeente Cromstrijen. Klimaatverandering heeft een grote impact op mens en natuur. De diversiteit van dieren, planten en micro-organismen (biodiversiteit) neemt af. Ook zijn er grote gevolgen voor het watersysteem: een stijgende waterspiegel, meer neerslag in korte tijd en langere periodes met droogte. Bovendien zijn de gevolgen onomkeerbaar. We moeten dus nu onze plannen aanpassen om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor een goed leefklimaat. Daarover gaat het symposium.

In het nieuwe Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp is een expositie opgezet over het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. De expositie toont alle aspecten van het nationaal landschap: natuur, cultuurhistorie, landbouw, waterbeheer en geschiedenis. Bij de totstandkoming van de expositie zijn 10 maatschappelijke organisaties uit de regio betrokken. In het multifunctionele centrum zijn 3 natuurorganisaties gehuisvest die in de Hoeksche Waard werkzaam zijn: Hoekschewaards Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Zaterdag 21 juni: publieksdag!

Op zaterdag 21 juni kan het publiek van 10.00 tot 17.00 uur op feestelijke wijze kennis maken met het nieuwgebouwde Nationaal Landschap Centrum en de grote educatieve tuin aan de Veerweg in Numasndorp. Dit Centrum is echter meer dan een natuurbezoekerscentrum en ook dat is uniek. Het is te beschouwen als portaal van de Hoeksche Waard , want alle componenten van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard komen aan bod in de permanente expositie en in het kenniscentrum. De ontstaansgeschiedenis, bewoning en gebruik van het landschap in verleden en heden, landbouw, waterhuishouding, archeologie, cultureel erfgoed en bebouwing krijgen aandacht naast de natuurlijke wateren, flora en fauna.

De Vereniging Hoekschewaards Landschap heeft daarom ook de Land- en Tuinbouw Organisatie afdeling Hoeksche Waard, Stichting Archeologie en Stichting Landelijk Erfgoed Hoeksche Waard, Waterschap Hollandse Delta en het archief van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen bij het project betrokken.

Buiten zullen enkele Hoeksewaardse bedrijven een presentatie geven van streek-eigen producten en voor de jeugd zullen ook attracties aanwezig zijn. Het terras met de grote nieuwe pick-nick tafel met fraai uitzicht over de polder geeft ruimschoots gelegenheid om onder het genot van een consumptie te genieten van het fraaie landschap.