Datum: 20080621 Titel: Aankondiging De Horizon 21 juni & NioScoop zondag 22 juni Subject was: Aankondiging De Horizon 21 juni & NioScoop zondag 22 juni

Nederlandse Islamitische Omroep

Programma aankondiging

www.nioweb.nl

Televisie
NioScoop zondag 22 juni, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2

Feest in de moskee

Afgelopen weekend vierden twee moskeeën feest. De Al Kabir moskee in Amsterdam vierde het einde van het schooljaar. De jongens en meisjes die het beste waren in het Arabisch en veel vragen konden beantwoorden over de islam en de Koran werden in het zonnetje gezet. Ook werd er een prijs uitgereikt aan van de moskeeën met de beste Nasheed zangers en koran reciteur. Moskee Ghulzar-e-Madina in Zwolle hield open dag naar aanleiding van hun twintigjarig bestaan. Bezoekers uit Zwolle en omgeving konden een kijkje nemen in de moskee. Ze kregen en rondleiding en konden al hun vragen stellen over de moskee en over de islam. Aanstaande zondag in NioScoop een reportage over beide gelegenheden.

Sjiieten in Nederland

Het sjiisme is na het soennisme de grootste stroming binnen de islam. Sjiieten geloven net als moslims uit andere islamitische stromingen in Allah, de profeten, de boeken en de hadith. Maar waarin verschillen de Sjiieten van de Soennieten op het gebied van de rituele wassing, het gebed of de oproep tot het gebed? En wat betekent de twaalfde imam Al Mahdi voor hen? Aanstaande zondag in Nioscoop een reportage vanuit een sjiietische moskee in Den Haag met de imam van de moskee, M.S. Tourayhi en de Sjiietische imam Rashad Alansari.

Herhaling op zaterdag 28 juni, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Extra uitzending van de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO)

Woensdag 25 juni, 23:20 - 0:10 uur, Nederland 2

Het wereldbeeld van Noam Chomsky

Noam Chomsky is volgens velen de belangrijkste intellectueel in de huidige wereld. In de jaren zestig en zeventig veroorzaakte Chomsky, verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology, een revolutie in de taalwetenschap. Naast zijn wetenschappelijk werk strijdt hij onvermoeid voor de gulden regel: behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Aanstaande woensdag in een extra uitzending van de Nederlandse Islamitische Omroep een gesprek tussen filosoof Fons Elders en Noam Chomsky over zijn wereldbeeld. Een gesprek over mensenrechten, en de imperialistische politiek van de VS: 9/11, de oorlog tegen terreur, Israël-Palestina, zionisme-anti-zionisme, en Chomsky's visie op mens en maatschappij. Chomsky: 'Niet ik ben veranderd, het zionisme is veranderd.'

Radio
De Horizon Zaterdag 21 juni 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Integratie bij de PvdA

De Partij van de Arbeid heeft het moeilijk. De eens onverwoestbare partij keldert hard in de peilingen. De reden: niemand weet meer waar ze eigenlijk voor staat. Partijleider Wouter Bos leek vorige week een weinig origineel tegenoffensief bedacht te hebben: 'integratie' moet het nieuwe toverwoord worden. Met betrekking hiertoe zei hij dat er 'dingen gezegd worden die niet kunnen, dingen voorgesteld worden die niet mogen. Mensen zullen ervan schrikken, misschien zullen ze ons verlaten'. Hoe geloofwaardig komt dit over van deze partij? Clyde Moerli en Pieter Beste, raadsleden namens de PvdA in het Amsterdamse Slotervaart, traden eerder dit jaar in de schijnwerpers toen zij dreigden op te stappen. Aanleiding was dat hun partij groen licht gaf aan straatcoaches die vrouwen geen hand wensten te geven. In De Horizon een gesprek met beide heren over de wanhopige pogingen van de PvdA om zowel hun islamitische als niet-islamitische kiezers aan zich te binden.

Belgie als immigratieland

Nederlanders zijn er natuurlijk als de kippen bij als het erom gaat zo min mogelijk te betalen. Dit is ook de reden dat veel Nederlanders het bij de zuiderburen zoeken: minder belasting en groter wonen dan in Nederland zijn aantrekkelijke vooruitzichten. Ook onder Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond begint deze trend nu door te zetten. Veel hoogopgeleide Nedermarokkanen verlaten Nederland. Is dit ook om economische motieven of spelen het islamdebat en de criminalisering van Marokkanen ook een rol? Een reportage van Heidi Verdonck uit Belgie.

Herhalingen
Herhaling op zaterdag 21 juni, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Activistes in Turkije

De positie van de vrouw binnen de islam is een vaak besproken onderwerp. Aanstaande zaterdag in Nioscoop een reportage over drie islamitische activistes in Turkije. Ieder op hun eigen manier strijden zij op basis van hun geloof voor een betere wereld. Ze doen vrijwilligerswerk bij vrouwenorganisaties, hulpinstanties en andere maatschappelijke organisaties. Drie vrouwen die een ander beeld geven over de islamitische vrouw.

Tevens is de NIO te zien op het themakanaal Geloven van de NCRV

Wilt u reageren naar aanleiding van deze aankondiging stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl