Start Europese Spelen voor Hart- en Longgetransplanteerden


Goede bezetting Nederlandse Team

APELDOORN, 20080618 -- Van 21 juni t/m 25 juni 2008 worden in Vichy (Frankrijk) de twaalfde Europese Spelen voor Hart- en Longgetransplanteerden gehouden. Vanuit de zestien deelnemende landen zijn 236 deelnemers afgevaardigd. Het Nederlandse team is goed vertegenwoordigd en bestaat uit 21 sporters waarvan 11 een (dubbelzijdige) longtransplantatie en 10 een harttransplantatie hebben ondergaan.

De verschillende sporters nemen deel aan de onderdelen Atletiek, Badminton, Golf, Tafeltennis, Tennis, Volleybal, Wielrennen, Zwemmen en het optionele Jeu de Boules.

Doel van de Europese Spelen

Deze spelen worden elke twee jaar gehouden. Naast het uitoefenen van de sportieve prestatie wordt dit ook georganiseerd om de nabestaanden van de donoren te bedanken en om het grote publiek te laten zien dat na een ingrijpende transplantatie weer een actief leven mogelijk is.

Verloop van de Europese Spelen

De officiële opening van de spelen vind plaats in het "Conference Centre" in Vichy waarbij nationale en regionale autoriteiten (politiek, sport en medisch) aanwezig zullen zijn. Hieraan voorafgaand wordt door de binnenstad een parade gehouden met alle deelnemende sporters.

Tijdens de spelen zal binnen Vichy een boom worden geplant in een voor publiek toegankelijk park als eerbetoon aan de familie van de donoren. Ook een gedenksteen zal daarbij geplaatst worden.

Het verloop van de spelen en de resultaten van het Nederlandse Team zijn te volgen via de website www.europesespelen.nl.

Orgaandonatie

Het Nederlandse Team wil door hun deelname graag de discussie over het nut van orgaandonatie en de voorlichting hierover op gang houden. Dat het door de Coördinatiegroep Orgaandonatie ontwikkelde "Masterplan Orgaandonatie" door minister Klink is verworpen, is voor de sporters onbegrijpelijk. Zij hebben als geen ander ervaren hoe belangrijk een tijdig aanbod van donororganen is.