"Klimmen zonder touw",


Boulderen; meer dan klimmmen zonder touw; het is klimmen in de puurste en natuurlijkste vorm

GRONINGEN, 20080619 -- Aankomend weekend (21/22 juni) vindt in Groningen de tweede wedstrijd plaats van de nationale bouldercompetitie. Deze wedstrijd maakt deel uit van jaarlijkse "BjoeksBouldereXperience" en geeft een goed beeld van een eigentijds en snelopkomend fenomeen in de klimsport: boulderen. Een kijkje waard voor liefhebbers van "urban sports".

Boulderen zal door de leek in eerste instantie aangemerkt worden als "klimmen zonder touwtje", maar wie een boulderevenement bezoekt zal vaststellen dat het hier gaat om een vorm van klimmen in zijn puurste vorm. Met niets anders dan met wat de klimmer (of klimster) gegeven is door moeder natuur en een paar sportklimschoenen en wat magnesium, wordt de strijd aangegaan met een (klim)"probleem". Oorspronkelijk bestonden deze bewegingsproblemen uit het beklimmen van een vaak moeilijk beklimbare zijde van een groot rotsblok (Eng: boulder) van enkele meters hoogte. Tegenwoordig hebben de meeste klimhallen naast klimwanden ook steeds vaker een deel van de ruimte ingericht om te kunnen boulderen.

Een boulderprobleem is opgelost als de boulderaar zonder hulpmiddelen boven komt en de eindgreep stevig vast heeft. De combinatie van kracht, explosiviteit, lenigheid, techniek en mentale aspecten die noodzakelijk is, maakt het oplossen van de boulderproblemen, leuk en uitdagend. Het boulderen heeft zich daarbij, meer nog dan het populaire en bekendere sportklimmen, ontwikkeld tot een "urban sport" die qua sfeer, kleding en sociale waarden gelijkenissen vertoont met b.v. skaten. Boulderaars werken vaak samen in een probleem en helpen elkaar bij het zoeken naar de beste oplossing. Net als bij het skaten is zien en gezien worden, en samen "relaxed hangen" voor veel deelnemers een wezenlijk aspect.

Klimcentrum Bjoeks, in Groningen (Kardinge) is een afspiegeling van de ontwikkelingen die de klimsport door heeft gemaakt de afgelopen 15 jaar. Naast een van de grootste klimhallen (2600 m2 klimwand) in Nederland, beschikt het centrum tegenwoordig ook over de hoogste klimtoren (38 meter) en over een, voor Europa, uniek boulderlandschap en een boulderhal. Dat dit klimcentrum al 9 jaar succesvol een van de best bezochte boulder events organiseert, is dan ook geen verrassing. Komend weekend zijn naar verwachting een kleine 200 boulderaars uit heel Nederland twee dagen bijeen voor de BBX-wedstrijd en de vele side-events. De deelnemers, die de meeste punten in hun categorie (heren, dames, jongens en meisjes) verzamelen door de moeilijkste problemen op te lossen staan zondag in de superspannende en spectaculaire finales.

De boulderaars worden tijdens de wedstrijd ondersteund door de pompende beats van de live DJ's en MC's. Ook muziek is namelijk nauw verbonden met de "bouldercummunity". Na de wedstrijd barst, nadat uiteraard de verrichtingen van Oranje zijn bekeken op groot scherm, een gevarieerd feestprogramma los met verschillende DJ's, bands and rappers. Toeschouwers hebben gratis toegang tot de wedstrijd en het feest. Voor meer info zie: www.bbx.bjoeks.nl .

Wat: BjoeksBouldereXperience (BBX-9); 2 daags boulder event met 200 deelnemers
Wanneer: 21 & 22 juni
Voor wie: voor iedereen die wil kijken of meedoen (inschrijven kan tot aanvang van de wedstrijd)
Waar: Klimcentrum Bjoeks, sportpark Kardinge, Groningen.
Contactpersoon: Jim Weistra info@bbx.bjoeks.nl





Ingezonden persbericht