19 projecten in Waddengebied krijgen geld uit Waddenfonds

Negentien projecten in het Waddengebied krijgen samen ¤ 40,5 miljoen uit het Waddenfonds. Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu maakte vandaag bekend welke projecten op basis van kwaliteit zijn geselecteerd.

Doel is zoveel mogelijk goede projecten te starten op een zo breed mogelijk terrein. De uitgekozen projecten zijn op alle vier doelen van het Waddenfonds gericht: versterking van natuur en landschap, verhoging van de veiligheid, verbetering van de economie verbetering en van energie- en kennishuishouding. De projecten liggen verspreid over het hele Waddengebied. De helft van het budget gaat naar 10 projecten gericht op natuur en landschap. Er waren 106 voorstellen ingediend.
Gehonoreerde projecten

De projecten die subsidie krijgen zijn:

Hallumer Rijt vispassage en zoet/zout gradiënt      Wetterskip Fryslân


Verkweldering Biltpôlen, Noard-Fryslân Butendyks    It Fryske Gea


Biodiversiteit en natuurbeheer van kwelders         It Fryske Gea


Waddenparels Wieringen en Keizerspoeldijk           gemeente Wieringen


Ecologisch herstel Pieterbuurstermaar               gemeente De Marne


Kwelderherstelprogramma Groningen                   St. het Groninger Landschap


Herinrichting haven Termunterzijl                   gemeente Delfzijl


Kwaliteitsverbetering Noordpolderzijl               gemeente Eemsmond


Landmerken                                          St. Oude Groninger Kerken


Gouden Driehoek, herstel steunforten                Ver. Natuurmonumenten


De Gouden Driehoek op Texel                         St. Texels Museum


Bezoekerscentrum Nieuwe Stijl Schiermonnikoog       St. Promenade i.o.


Noordelijke Elfstedenvaarroute                      gemeente Leeuwarderadiel


Wandelen in de waddenregio                          St. Landschapsbeheer Groningen


Getijdenenergiecentrale Texel (fase 1)              gemeente Texel


Vlieland bespaart energie                           gemeente Vlieland


Waddenzeeschool                                     St. Waddencentra


Historische basiskaart Groninger Kustgebied         Fryske Akademy


Waddenacademie                                      KNAW

Het is de bedoeling dat tijdens de Toogdag, die dit jaar op 21 juni plaats vindt te Den Helder, wordt ingegaan op gehonoreerde projecten.

Toekenningsprocedure
Tot 19 oktober 2007 konden projectvoorstellen worden ingediend, hetgeen 106 projectvoorstellen opleverde. De Uitvoeringsorganisatie Waddenfonds (ondergebracht bij de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV) beoordeelde vervolgens namens minister Cramer de aanvragen op ontvankelijkheid. De 67 ontvankelijke projecten zijn daarna inhoudelijk beoordeeld door de Adviescommissie Waddenfonds onder voorzitterschap van de heer L.M.L.H.A. Hermans, voorzitter MKB Nederland.

Op 13 maart 2008 is het advies van de Adviescommissie Waddenfonds aangeboden aan minister Cramer. Zoals in de Wet op het Waddenfonds is vastgelegd heeft minister Cramer daarna het advies ter beoordeling voorgelegd aan een commissie bestaande uit noordelijke bestuurders, die samenwerken in het Regionaal College Waddengebied, en vertegenwoordigers van relevante organisaties op het terrein van natuur- en milieubescherming, kennis en economische belangenbehartiging. Deze commissie, onder voorzitterschap van mevrouw Schokker-Strampel, heeft op 11 april haar oordeel over het advies uitgebracht. Minister Cramer heeft vervolgens - na overleg met andere betrokken ministers â-- besloten het advies van de Adviescommissie integraal over te nemen en 19 projecten subsidie toe te kennen. Het volledige advies van de Adviescommissie Waddenfonds en het oordeel daarover van de noordelijke commissie zijn te downloaden via www.minvrom.nl/waddenzee

Achtergrond

Het Waddenfonds maakt extra investeringen mogelijk in projecten op ecologisch en economisch gebied in en rond de Waddenzee. Het Waddenfonds heeft een bedrag van 800 miljoen voor een periode van 20 jaar beschikbaar. Bij deze eerste toekenningsronde kwamen alleen niet-economische activiteiten voor subsidie in aanmerking. De Europese Commissie moet de regeling voor economische activiteiten immers nog goedkeuren.

Noot aan redacties (