Skatebond Nederland
Persbericht skeeleren

Erwin Mesu wint eerste grote wedstrijd

Erwin Mesu heeft vanavond in Oldebroek de zevende etappe van de Megapool.nl World on Wheels-competitie gewonnen. Frank Fiers (België) werd tweede, Gerwin Smit (Staphorst) derde.
Het was de eerste overwinning in een A-wedstrijd voor de 19-jarige Middelburger, die voor het eerste jaar in de hoogste categorie rijdt.

Mesu was een ronde of acht voor het eind weggereden uit de kopgroep van twaalf, die een ronde voorsprong had op het peloton. "Het was nog wel erg vroeg, maar ik wilde iets proberen," aldus de jonge Zeeuwse aanvaller uit de ploeg van Cape Cod.
"Ik had niet door dat er iemand weg was," zei Frank Fiers, die even dacht dat hij had gewonnen. De 36-jarige Fiers heeft besloten dat hij nog één jaar doorgaat met skeeleren op het hoogste niveau. Vorig jaar won hij de wedstrijd in Joure. Dit voorjaar kreeg hij een behoorlijke terugslag nadat zijn 42-jarige zus bij een verkeersongeval om het leven kwam. "Een tijdlang kon ik echt niet presteren. Ik kijk ervan op dat ik nu weer zo goed rijd."

De kopgroep van twaalf ontstond al in het begin van de wedstrijd. Bijna alle ploegen hadden daar wel één of meer werkers in zitten. Ook Arjan Smit, die vierde werd, zat erbij. Mannen die hoog in het klassement staan, zoals Gary Hekman, Mark Horsten en Roy Boeve, misten de slag. Zowel Hekman als Boeve meldde dat 'niemand wou rijden'. Hekman behoudt wel de leiding in het klassement.
De vluchters hadden spoedig een halve minuut, waarna de wedstrijd op slot zat. Pogingen om het gat te overbruggen van onder meer Cédric Michaud en Jouke Hoogeveen liepen op niets uit.

Arjan Smits broer Gerwin (Schuurman-Bont) en Stijn Van Hove (Gibo-Beka) probeerden nog uit de kopgroep weg te rijden. Toen hun poging mislukte ging Mesu er vandoor, met meer succes.
De anderen in de kopgroep waren Ted Ooijevaar, Frank Woltman, Emiel Blauw, Hermen van der Wal, Klaas de Weerd, Durk Fabriek en Martijn Kromkamp.

Enkele kopstukken ontbraken in het peloton. Sjoerd Huisman kampt nog met de naweeën van een hersenschudding. Karlo Timmerman, Rob Hadders en Willem Hut schaatsen op zomerijs, en Ingmar Berga en Crispijn Ariëns doen mee aan de World Cup in het Zwitserse Weinfelden, waar volgend jaar het WK wordt gehouden.

Dames (25 km)
De Australische Brooke Lochland boekte haar eerste overwinning op Nederlandse bodem. Ze was in de eindsprint van een kopgroep van vier te snel voor Gretha Smit en Anniek ter Haar.

De kopgroep ontstond in de tweede helft van de wedstrijd. Ook de Belgische Annelies Van Miert zat erin. De groep kreeg 18 seconden voorsprong.
"Het was niet makkelijk. Gretha viel verschillende keren aan," zei winnares Brooke Lochland (CadoMotus/BOB).
"Ze weten wel hoe ze zuinig moeten rijden. Ze namen niet zo vaak over," verzuchtte Gretha Smit (Hofmeijer). Haar versnellingen hadden wel effect. "Toen ze dat een paar keer had gedaan was het voor mij gebeurd," zei Anniek ter Haar (Bemog), die naar de derde plek sprintte. Van Miert werd vierde.

Moniek Spigt eindigde in haar eentje op de vijfde plaats. Ze was samen met haar zus Jannitta in de achtervolging gegaan, maar tikte haar per ongeluk aan zodat Jannitta - die al met een gebroken vinger reed - ten val kwam.
Enkele sterke dames ontbraken in het peloton, omdat ze dit weekend een wedstrijd in het Zwitserse Weinfelden rijden.
Hilde Goovaerts blijft desondanks met superieure afstand leidster in het klassement. Ze heeft een straatlengte voorsprong op nummer twee Jannitta Spigt.

Beloften (30 km)
De Vlaming Sven Mallezie triomfeerde in de beloftenwedstrijd. De Engelsman Sutton Atkins werd tweede, Nick Roetman derde, waarmee het erepodium internationaal was.
Mallezie was de voorlaatste ronde ontsnapt uit het peloton. Hij was al eerder in de wedstrijd in de aanval geweest. "Ik moet het van ontsnappen hebben. In een eindsprint met jongens als Sjaak Schipper en Vincent Riemersma moet ik het afleggen. Normaliter is zo'n kort rondje eigenlijk niks voor mij," verwees de rijder uit Eeklo naar de lengte van het parcours in Oldebroek, 775 meter.
Zijn laatste overwinning in Nederland dateerde van 2003 in Steenwijk. "Ik was de laatste jaren vooral een man van derde plaatsen," aldus de 25-jarige Belg.

Sutton Atkins was blij met de tweede plaats. De boomlange Engelsman mikte op een plaats bij de eerste tien. De 37-jarige skeelernomade, die al twintig jaar door Europa reist en momenteel als sportcoach in Denemarken woont, zat jaren geleden in de Engelse nationale ploeg. "Ik heb eerder in Nederland geskeelerd en het beviel me erg goed. Ik ben er een tijd uit geweest, onder meer door een blessure, dus ik had geen idee wat ik zou kunnen. Ik heb mijn vroegere coach, John Davis, om advies gevraagd." Om wat te verdienen sprintte Atkins op elke premie, diverse keren met succes. Hij rijdt ook nog in Hoogeveen, de internationale tweedaagse in Haulerwijk/Wolvega en Staphorst.

Nick Roetman blijft aan de leiding klassement. "Gelukkig sta ik weer op het podium. Ik heb de afgelopen week een dipje gehad."

Veteranen (20 km)
Jan Hubert uit Amsterdam schreef de veteranenwedstrijd op zijn naam. Hij bleef in de eindsprint Bert Adema en Henk Smit voor. Er was een kopgroep van vier, met daarin ook Carlo van der Zwan.
Het was dit seizoen de derde zege voor Hubert. Hij won eerder in Julianadorp en gisteravond de open wedstrijd in Eemdijk.
Bert Adema uit Zwaagwesteinde was de aanstichter van de beslissende slag. Hij ging al vroeg in de wedstrijd alleen weg. Later voegden zich Jan Hubert, Henk Smit (Bredevoort) en Carlo van der Zwan (Heerde) bij hem.
Adema, die een tijdje geen wedstrijden heeft gereden, was wel tevreden met de tweede plaats. "Jan Hubert kon ik niet hebben. Ik heb er deze week al veel skeelerkilometers opzitten."
Henk Lankhof blijft aanvoerder in het klassement. Hubert is Geert Kruims met ééntiende punt verschil voorbijgestreefd naar de tweede plek.

Uitslagen en standen:
http://www.skatepodium.com/Klassement/Megapoolnl_World_on_Wheels/Uitslagen

Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl
Harmina de Jong, Podium Organisatie, tel. 0513-630273, e-mail info@podiumorganisatie.com

Podium Organisatie
http://www.podiumorganisatie.com
www.skatepodium.com