Beleef een nieuwe editie van Beelden op de Berg in Wageningen

09/06/2008 12:25

Stichting Beelden op de Berg

Persuitnodiging

voor een bezoek aan Beelden op de Berg op 22 juni 2008

De kunstmanifestatie Beelden op de Berg 2008 vindt plaats in het prachtige Belmonte Arboretum. De vorige editie in 2003 werd door het blad Kunstbeeld uitgeroepen tot buitententoonstelling van het jaar. Dat succes hoopt de organisatie uiteraard te evenaren. Het thema is dit keer 'Exoten'. Een arboretum is bij uitstek de plek waar je exotische bomen en planten vindt. Nu voegen we de beeldende kunst als nieuwe exoot toe. Hoe gedijen de kunstwerken in een voor hen vreemde omgeving? En is het een waardevolle aanvulling op het bestaande? Wij nodigen u van harte uit om op 22 juni 2008 een bezoek te brengen aan de tentoonstelling.

Exoten zijn uit het buitenland afkomstige bomen die een plaats zoeken tussen inheemse flora en fauna. De verzameling bomen, planten en struiken van het Belmonte Arboretum is al vanaf haar ontstaan gastvrij voor exoten. Juist daarom is het een geschikte plaats als tijdelijk nieuw onderkomen voor beeldende kunst. Gedijen de kunstwerken in een voor hen vreemde omgeving? Is de kruisbestuiving tussen cultuur en natuur een waardevolle aanvulling op het bestaande of is het juist een verstoring van de 'normale' natuurlijke omgeving? Irriteert haar aanwezigheid of zorgt het voor een nieuwe beleving van de ruimte? Daarnaast kan het Belmonte Arboretum worden beschouwd als metafoor voor de culturele diversiteit in onze samenleving. Ook hierdoor hebben de deelnemende kunstenaars zich laten inspireren.

Rest. & Blood for Roses

Verschillende kunstenaars leveren een bijdrage aan Exoten. Hun werk loopt uiteen van installaties en sculpturen tot fotografie en geluidswerken. Daarnaast is er Rest.; een' restaurant' waarbij restingrediƫnten hoofdbestanddeel worden en de gasten hun kunstlunch nuttigen in een enorme piramide van picknicktafels.

Ook heel bijzonder is de voorstelling Exilium Arboreum, die Blood for Roses gedurende de zomermaanden diverse keren zal uitvoeren. Deze theatergroep liet zich inspireren door een passage uit het boek De baron in de bomen van de bekende Italiaanse schrijver Italo Calvino (1923-1985). Zij leiden de bezoekers langs een kolonie barokke aristocraten die in bomen is gestrand.

Rest. en Blood for Roses zijn beide te zien en te beleven op 22 juni.

Wat: Exoten, Beelden op de Berg 2008

Waar: Belmonte Arboretum, Generaal Foulkesweg 94, Wageningen

Looptijd: 8 juni t/m 21 september 2008

Toegang: gratis toegang tot Exoten

Open: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur. Op vrijdag tot 21.00 uur

Rest.: 22 juni, 29 juni, 20 juli, 17 augustus, 21 september, steeds van 14.00 tot 15.30 uur

Blood for Roses: 7 juni (15.30 uur), 8 juni, 22 juni, 29 juni, 20 juli, 27 juli en

3 aug., 10 aug, 21 aug. Tijden van de voorstelling: 13.30 en

15.30 uur. Duur: 40 minuten.

Aanmelden

Graag horen wij of wij u de 22e juni kunnen verwachten. U bent welkom van 11.00 uur - 17.00 uur. Aanmelden kan via kim@beeldenopdeberg.nl / 06 46 10 72 98. U kunt tijdens uw bezoek aan Beelden op de Berg spreken met curator Kim Knoppers en met een aantal kunstenaars. Geef bij uw aanmelding even aan of u daar gebruik van wilt maken en welk tijdstip u daarvoor het beste uitkomt. Wilt u nu al meer weten over de kunstmanifestatie? Kijk dan op www.beeldenopdeberg.nl en op www.therest.nl.

Het bijgevoegde beeld is van de theatervoorstelling van Blood for Roses. Fotograaf: Hans Dijkstra, GAW/BvBeeld





http://www.beeldenopdeberg.nl

www.beeldenopdeberg.nl