Ingezonden persbericht


Vlinders, de verzameling van Professor Prick

Het Natuurmuseum Nijmegen opent zondag 22 juni 2008 de expositie Vlinders, de verzameling van Professor Prick. Het hart van deze tentoonstelling vormt de enorme vlindercollectie van de Nijmeegse zenuwarts prof. dr. J. Prick. De collectie bestaat uit zes kasten met bijna 250 lades aan opgeprikte vlinders en andere insecten. In totaal maar liefst elfduizend insecten, voornamelijk vlinders! Naast deze collectie is een interactieve expositie over vlinders en hun bijzondere levenswijze te zien. Vlinders, de verzameling van Professor Prick is in het Natuurmuseum Nijmegen te zien tot en met 11 januari 2009.

De familie Prick waren fervente verzamelaars van vlinders. In hun vrije tijd en op vakanties in het binnen- en buitenland vingen ze de dieren met vlindernetten en een speciale kwiklamp. Professor dr. J. Prick (Sjef) was zenuwarts in Nijmegen. Hij overleed in 1978. Zijn broer prof. dr. W. Prick (Willy) (later Price genoemd) was historicus en priester. Hij overleed in 1974. Het Natuurmuseum heeft op 18 maart 2008 van de erven Prick de collectie ontvangen na het overlijden van de weduwe Prick-Hoefnagels.

De collectie Prick is niet alleen indrukwekkend om te zien maar heeft ook een wetenschappelijke waarde. Sjef Prick heeft onderzoek gedaan naar de voorjaars- en zomervorm van het Landkaartje en er een artikel over gepubliceerd. Zijn broer Willy Prick heeft de trek van de Monarchvlinder bestudeerd. Met deze schenking breidt het Natuurmuseum ook zijn eigen collectie vlinders uit omdat veel is verzameld in de regio Gelderland/Limburg.

Naast de talrijke opgeprikte vlinders is ook een algemeen gedeelte over vlinders te zien. De bezoeker leert over de ontwikkeling van ei, pop, rups tot vlinder. Men kan zien welke vlinders een voorkeur hebben voor de verschillende landschapstypen en welke eisen ze daar aan stellen. Er zijn grote modellen van vlinders en rupsen met educatieve spelletjes en puzzels. Ook het kweken van vlinders komt aan de orde.

Nachtvlinderexcursies

Ter gelegenheid van de tentoonstelling organiseert het Natuurmuseum Nijmegen twee avondexcursies naar nachtvlinders. Men lokt de nachtvlinders naar het licht van een speciale lamp. De excursies zijn op woensdag 23 juli vanuit het Dijkmagazijn Beuningen en op vrijdag 29 augustus tijdens de Landelijke Nachtvlindernacht vanuit het Dijkmagazijn Bemmel. Belangstellenden kunnen zich voor de excursies inschrijven bij het Natuurmuseum, telefoon 024-3297070 of via info@natuurmuseum.nl.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Gelderland en de Dr. J. Hoefnagels Stichting.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 3, - voor volwassenen en ¤ 1,50 voor kinderen en 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.