Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 9 juni 2008

Vogelexcursie op Landgoed Leyduin

Grauwe vliegenvanger hoogtepunt tijdens vogelexcursie?

Op zondag 22 juni van 10.00 tot 11.30 uur organiseert Landschap Noord-Holland een vogelexcursie op de Landgoederen Leyduin, Oud Woestduin en Vinkenduin. Vogels zoals pimpelmees, koolmees en staartmees zijn klaar met broeden. Ze zwerven met hun jongen door het bos. Door het blad aan de bomen hoort men ze meer dan dat men ze ziet. De gids is vogelspecialist en weet veel van het gedrag en het geluid van de vogels die hier vertoeven. Hij gaat speciaal op zoek naar de grauwe vliegenvanger.

Dit vogeltje is nog maar enkele weken in Nederland gearriveerd vanuit het warme Afrika. Zijn gedrag is het bekijken waard. Hij zit rechtop op een uitkijkpost en schiet de lucht in achter passerende insecten aan. En na zijn vlucht... gaat hij weer terug naar zijn uitkijkpost. Zien is nooit meer vergeten. Zijn liedje is eenvoudig en valt bijna niet op tussen alle roepjes van andere vogels.

Verzamelen op het parkeerterrein bij Natuurinformatiecentrum De Kakelye van Leyduin aan de Manpadslaan 2 langs de Leidsevaart ten zuiden van station Heemstede/Aerdenhout (op de grens van Heemstede en Vogelenzang). Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762. De kosten bedragen ¤ 3,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 2,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 1,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl



Landschap Noord-Holland