Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 21 juni 2008

Amsterdam Roots Festival sluit festivalweek af met Afrikaanse ster Baaba Maal Festivalweek door 65.000 bezoekers bezocht

Afrikaanse sterren

Het Amsterdam Roots Festival werd zaterdagavond afgesloten met een concert van de Afrikaanse ster Baaba Maal. In een volle Max-zaal in de Melkweg bracht de Senegalese zanger een afwisselende set, na enkele akoestische nummers bouwde hij de set uit naar een strakke swingende show begeleid door een grote band met zangers en dansers.

Amsterdam Roots bracht nog een Afrikaanse ster eenmalig naar Nederland; op woensdag 18 juni trad de Malinese diva Oumou Sangaré op in het Concertgebouw. Met haar funky Afrikaanse dansmuziek kreeg ze alle bezoekers uit het pluche.

Roots Open Air meer bezoekers dan ooit

Zondag 15 juni trok Roots Open Air, de gratis toegankelijke openlucht festivaldag een record aantal bezoekers; 60.000 bezoekers bezochten de zonnige dag in het Oosterpark. Op zeven podia speelden zo'n 40 internationale en nationale acts.

Het negatieve advies van de Amsterdamse Kunstraad en de mogelijke subsidiestop kregen het zwaar te verduren met de actie Red Roots Open Air. Zo'n duizend bezoekers gaven hun steun via website en steunbetuiging en er werd een groot aantal videostatements voor het behoud van het festival gegeven. Hierin werd de diversiteit, het programma en de goede sfeer geprezen. Ook de media en de Amsterdamse politiek waren aanwezig en betuigden hun steun.

Hoogtepunten programmaweek

De festivalweek liet een veelheid van muziekstijlen zien op vijf locaties in Amsterdam.

Een van de hoogtepunten was de superstrakke bigband SpokFrevo Orquestra. Hun Braziliaanse carnavalsjazz in ADHD stijl eindigde in een uitgelaten rondje door het Tropentheater.

Salsa en latin liefhebbers dansten op de Fuego Latino avond op de nieuwste urban/streetsalsa van LA-33 uit Colombia. Op deze avond had de band Calima uit Barcelona hun primeur in Nederland en zette met hun flamenco crossover de zaal op zijn kop.

De Sufi Night was vrijwel uitverkocht. Een spirituele midzomernacht met artiesten uit Egypte, Pakistan, Tadzjikistan en Egypte brachten het publiek in een trance-achtige vervoering.

Voor meer informatie zie <:blocked::outbind:>www.amsterdamroots.nl.

FOTOMATERIAAL OPTREDENDE ARTIESTEN: