Turner

PERSBERICHT

Leusden, 21 juni 2008

Analyse Guus Hiddink nekt Nederlandse verdediging

Het Nederlands Elftal is op het EK in de kwartfinale tegen Rusland uitgeschakeld. Na 90 minuten stond het nog 1-1, maar in de verlenging ging het Nederlands Elftal met 1-3 ten onder. Rusland ging vanaf het eerste fluitsignaal verrassend fel en aanvallend van start. De Russische bondscoach Guus Hiddink had een goede analyse van de prestaties van het Nederlands Elftal uitgevoerd en liet de Nederlandse middenvelders achter zijn spelers aanlopen in plaats van andersom. De scorecards van het Nederlands elftal opgesteld volgens de methodiek van prestatiemanagement laten zien dat Rusland de terechte winnaar was. Jeroen Visscher, senior adviseur bij adviesbureau Turner: "Het aantal doelpogingen van Rusland lag 200% hoger dan de voorgaande wedstrijden, alleen het lage rendement van de Russen heeft het Nederlands Elftal aan een verlenging geholpen. Het rendement van de doelpogingen zakte in deze wedstrijd dramatisch weg van 20% naar 4%."

Nederlands Elftal alleen gevaarlijk met vrije trappen

Visscher: "Het Nederlands Elftal is gedurende de hele wedstrijd eigenlijk alleen maar gevaarlijk geweest uit vrije trappen en afstandschoten. Uit de analyse blijkt dat vooral de centrale verdedigers in de reguliere speeltijd in vergelijking met de voorgaande wedstrijden minder presteerden. De betrokkenheid in de centrale opbouw van aanvallen liep terug met 50%. Dat resulteerde ook in een laag aantal directe passes op Van Nistelrooy, waardoor het Nederlands Elftal nooit in haar spel kwam. Het rendement van de doelpogingen zakte in deze wedstrijd weg van 20% naar 4%."

Oranje afgetroefd op fitheid

Visscher: "Verdedigend gezien heeft het Nederlands Elftal minder gepresteerd dan de voorgaande wedstrijden. Uit de analyse valt op dat in de hele wedstrijd 27 doelpogingen door Rusland is ondernomen. Dat is het dubbele van het aantal doelpogingen van de Roemenen een wedstrijd eerder. De verdedigende prestaties wat betreft het druk zetten op de tegenstander en de onderlinge duels zijn over de hele wedstrijd gelijkwaardig aan de prestaties in eerdere wedstrijden, maar in het laatste kwartier van de tweede helft en in de verlenging was er sprake van een dramatische terugval van de verdedigende prestaties. Uit de analyse blijkt dat in deze fase van de wedstrijd het percentage verloren onderlinge duels op 33% lag.

De scorecards van het Nederlands Elftal en haar spelers zijn beschikbaar op de website www.prestatiesverbeteren.nl. De prestaties van het Nederlands Elftal tijdens de oefenwedstrijden en op het EK zijn objectief geanalyseerd en gepubliceerd op deze site.

Prestatiemanagement is een effectieve methodiek om in het bedrijfsleven en bij de overheid prestaties van organisaties, teams en individuele medewerkers te verbeteren. Deze aanpak is eveneens geschikt in de voetbalsport om de prestaties van clubs, teams en individuele spelers te verbeteren. De aanpak bestaat uit een 'harde' en een 'zachte' kant, een analyse van de prestaties in combinatie met ervaring en intuïtie. Turner organisatieadvies voor strategie implementatie is succesvol met deze aanpak. Jeroen Visscher gebruikt tijdens het EK deze methodiek om de resultaten van het Nederlands Elftal te analyseren.