Nederlands Vaccinatie Instituut


Pleister tegen reizigersdiarree

zaterdag, 21 juni 2008

Elk jaar krijgen zo'n 27 miljoen reizigers diarree in landen waar bepaalde bacteriën veel voorkomen. De boosdoener is vaak een ETEC-bacterie, die in besmet voedsel of drank zit. Een Amerikaanse vaccinproducent Iomai heeft nu een medische pleister ontwikkeld die de reizigersdiarree tempert. De vaccinpleister voorkomt niet dat mensen diarree krijgen, maar de ziekte verloopt wel minder ernstig, zo blijkt uit een publicatie in The Lancet.

De bacterie waartegen het vaccin werkt, is de zogeheten enterotoxine-vormende Escherichia coli (ETEC): een gevaarlijke variant van een normale darmbacterie E. coli. De bacterie wordt overgebracht door vervuild water en voedsel en is een van de belangrijkste veroorzakers van reizigersdiarree, ook wel 'turista' genoemd. 40% van de ziektegevallen wordt veroorzaakt door een ETEC-bacterie. De belangrijkste symptomen zijn een frequente, waterige ontlasting, krampen en misselijkheid. Zonder behandeling verdwijnen de klachten meestal binnen de 5 dagen. Zo'n 15 % van de patiënten is ernstiger ziek en heeft ook last van koorts, braken en bloederige ontlasting. Turista geeft reizigers vooral veel ongemak en vergalt hun vakantie, maar de gevolgen voor baby's in ontwikkelingslanden zijn soms veel erger. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO krijgen jaarlijks 210 miljoen kinderen diarree door de E. coli, en sterven er ongeveer 350.000.

Minder diarree

De vaccinpleister tegen de reizigersdiarree leverde veelbelovende resultaten in het klinisch onderzoek, zo blijkt uit onderzoek dat op 14 juni verscheen in het medisch tijdschrift The Lancet. De vaccinatie voorkomt niet dat mensen diarree krijgen, maar de ziekte verloopt wel minder ernstig. De vaccinpleister werd in de Verenigde Staten getest op 170 gezonde reizigers tussen de 18 en 64 jaar die voor een week of twee op reis gingen naar Guatemala en Mexico. Van de 59 proefpersonen die het experimentele vaccin kregen, kreeg er slechts 1 ernstige diarree, tegenover 12 van de 111 reizigers die een placebo kregen. Degenen die na vaccinatie toch ziek werden, hadden duidelijk een minder erge vorm van turista en hun buikloop duurder minder lang. Bij de 3 gevaccineerden patiënten die ziek waren geworden, duurde de diarree gemiddeld maar een halve dag, terwijl de 23 mensen uit de placebogroep zeker twee dagen ziek waren.

Pleister plakken

De proefpersonen kregen twee keer een dosis vaccin via de huid. De ronde pleister, vijf centimeter in doorsnee, moest twee keer zes uur gedragen worden: op elke arm eenmaal. De pleister bevat een van de gifstoffen die de ETEC-bacterie uitscheidt. Wie in aanraking komt met dat toxine, maakt antistoffen aan en wordt zo tegen infectie beschermd. Het is echter schadelijk om het toxine te eten of ingespoten te krijgen. Via de huid kan het blijkbaar wel. De meerderheid van de proefpersonen kreeg er een beetje jeuk en uitslag van. Ernstigere bijwerkingen waren er niet.

De Amerikaanse vaccinproducent Iomai is van plan in 2009 verder te gaan met een fase 3-onderzoek met de vaccinpleister. In de eerste plaats richt het bedrijf zich op reizigers, omdat dat financieel interessanter is, maar het bedrijf is vastbesloten om daarna de overstap te maken naar een vaccin voor baby's. Dan moet de pleister wel ten minste een jaar bescherming bieden, iets wat nu nog niet is onderzocht.

Bronnen:

Artikel The Lancet, 14 juni 2008

Use of a patch containing heat-labile toxin from Escherichia coli against travellers\' diarrhoea: a phase II, randomised, double-blind, placebo-controlled field trial. Frech SA, Dupont HL, Bourgeois AL, McKenzie R, Belkind-Gerson J, Figueroa JF, Okhuysen PC, Guerrero NH, Martinez-Sandoval FG, Meléndez-Romero JH, Jiang ZD, Asturias EJ, Halpern J, Torres OR, Hoffman AS, Villar CP, Kassem RN, Flyer DC, Andersen BH, Kazempour K, Breisch SA, Glenn GM. Lancet. 2008 Jun 14;371(9629):2019-25.

Persbericht Ioma, 11 juni 2008, Iomai Announces Publication in The Lancet of Phase II Study Demonstrating Significant Efficacy of Travelers\' Diarrhea Vaccine

Artikel NRC, 12 juni 2008, Pleister voorkomt reizigersdiarree