Nederlands Vaccinatie Instituut


Goedkeuring Australisch vogelgriepvaccin

zaterdag, 21 juni 2008

Het eerste Australische vogelgriepvaccin voor de bescherming van mensen is onlangs goedgekeurd door de Australische registratie-autoriteiten. Het vaccin, ontwikkeld door de grootste farmaceut in Australië (CSL), moet de mens beschermen tegen de H5N1-stam die verantwoordelijk is voor de uitbraak van de vogelgriep in Azië, het Midden Oosten, Europa en Afrika.

Vogels die overwinteren in de Oost-Aziatische gebieden waar regelmatig de vogelgriep heerst, vliegen in onze herfst vaak naar Australië en Nieuw-Zeeland om daar in het zuidelijk halfrond de zomer door te brengen (bij ons is het dan winter). Australië loopt dus het risico besmet te worden met de dodelijke Aziatische vogelgriep door trekvogels die de ziekte opliepen voordat ze naar dit continent vliegen om daar te 'overzomeren'.

'Als er een uitbraak komt in Australië, moeten we ervoor zorgen dat we goed zijn voorbereid,' aldus de Australische minister van Volksgezondheid Nicola Roxon. Het vaccin, Panvax, beschermt mensen tegen het H5N1-vogelgriepvirus dat verantwoordelijk is geweest voor uitbraken van vogelgriep in Azië, het Midden-Oosten, Europa en Afrika. Het vaccin is ontwikkeld door CSL (Commonwealth Serum Laboratories), het grootste farmaceutische bedrijf in Australië. 'We trekken dit jaar meer dan 160 miljoen dollar uit voor de Australische vaccinvoorraad. Hiermee laten we zien dat Australië investeert in onderzoek en dat we beschikken over zeer goede medische onderzoekers', aldus Roxon.

Drie gerandomiseerde, dubbelblinde, klinische studies waren nodig om de veiligheid van het vaccin veilig te stellen voor volwassenen van 18 tot 64 en voor de groep van 65 jaar en ouder. Na de proeven op volwassenen in Melbourne en Adelaide zei het bedrijf erop te vertrouwen dat het vaccin veilig is en een voldoende sterke immuunrespons geeft om overlijden te voorkomen. Het vaccin wordt toegediend in twee doses en is goedgekeurd door de Australische geneesmiddelenwaakhond de TGA: Therapeutic Goods Administration.

Het vaccin wordt alleen gebruikt als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel de grieppandemie bevestigt. 'De mensen zouden er geen voordeel van hebben als ze het vaccin nu al zouden krijgen, zonder dat er sprake is van een pandemie', aldus Mary Sontrop, directeur van CSL Biotherapies. Volgens haar heeft CSL een reeks van virusstammen klaar voor productie en is CSL een van de farmaceuten die wereldwijd werkten aan een vaccin tegen vogelgriep. 'Ons pandemisch vaccin is gebaseerd op hetzelfde proces als ons gewone seizoens-griepvaccin, dus in feite hoeven we alleen de stammen maar te veranderen', zegt ze.

Wereldwijd werken minstens 16 bedrijven aan een vaccin tegen H5N1. Niemand weet of de vaccins zullen werken tegen de stam die wellicht in de toekomst een grieppandemie zal veroorzaken.

Bronnen:

Reuters, 17 juni 2008: Australia approves local-made bird flu vaccine

The Australian, 18 juni 2008: Panvax vaccine ready for bird flu outbreak