Salvador Allende Festival


De 100ste geboortedag van Salvador Allende

AMTERDAM, 20080615 -- De gemeenschap van Chilenen en Latijns-Amerikanen in Nederland en de vrienden van Chili vieren op zondag 22 juni samen de 100ste geboortedag van Salvador Allende. In het programma optreden van o.a. de dichters: Perla Sepúlveda (Chili), Ramón Haniotis (Uruguay), Ricardo Cuadros (Chili) en muziek van Grupo Copihue (Folkloristische muziek en dans uit Chili), Orlando Miño (Muziek en zang uit Argentinië), José Carbajal, El Sabalero (Uruguay), Tentempies (jonge muziek formatie, Chili/Nederland), Jacqueline & Veronica Castro (Chili) en Sol y Lluvia (Chili). Sprekers: de Nederlandse schrijfster Aafke Steenhuis en de Chileense economist Rafael Saitua. Presentatie: José Zepeda.

In juni van dit jaar wordt wereldwijd de 100ste geboortedag van Salvador Allende gevierd. Allende werd in 1970 tot de eerste socialistische President van Chili gekozen. De kracht van zijn politieke boodschap, de doelstellingen van zijn regering en de culturele revolutie die op gang werd gezet in de korte periode van zijn bewind, spraken miljoenen mensen op de hele wereld aan. Allende werd het symbool van de hervormingen die noodzakelijk werden geacht in veel derde wereld landen.

Waardiger en vrijer leven

In zijn eerste toespraak als President van Chili, op 5 november 1970, heeft Salvador Allende de kern van zijn strijd samengevat: "Een nieuwe samenleving scheppen, die iedere familie, iedere man of vrouw, iedere jongere en ieder kind verzekert van recht, veiligheid, vrijheid en hoop. Hen allen het diepe gevoel bijbrengen geroepen te zijn om een nieuw vaderland op te bouwen, dat terzelfder tijd voor henzelf betekent: werken aan een mooier, welvarender, waardiger en vrijer leven". Meer dan 40 jaar lang heeft Allende gewerkt aan de verwerkelijking van om zijn idealen. In 1933 richtte hij de Socialistische Partij van Chili op en in 1937 werd hij verkozen tot parlementslid; later was hij minister, voorzitter van de Senaat en drie keer presidentskandidaat van een coalitie van socialisten, sociaaldemocraten en communisten. Op 4 september 1970 werd Allende als kandidaat van het Volksfront (Unidad Popular, UP) tot President van Chili gekozen.

Op 11 september 1973 werd aan de regering van Allende echter een abrupt einde gemaakt door een rechtse militaire staatsgreep onder leiding van generaal Augusto Pinochet. Allende verzette zich - samen met een handvol dapperen ingesloten in het presidentiële Moneda-paleis. Hij verdedigde, zoals hij altijd had beloofd, met zijn leven het recht op een betere toekomst voor zijn volk.

Allende vandaag

De boodschap en het voorbeeld van Allende om met zijn leven het recht te verdedigen om samen met zijn volk een betere samenleving op te bouwen, hebben niets aan actualiteit ingeboet. De strijd in de wereld gaat tussen de dringende noodzaak aan vrede, de herverdeling van de rijkdom en het geweld van de oorlog. Miljoenen mensen worden met honger bedreigd, miljoenen mensen ontvluchten hun land en continent om te overleven. De harde cijfers van de statistieken maken duidelijk dat de globalisering net direct het welzijn, gezondheidszorg, werk, onderwijs, kortom de waardigheid van de meerderheid van de mensen in de wereld tot doel heeft. In het Nederland van vandaag is dat al niet veel anders. Met pijn in het hart moeten we vaststellen, dat er weinig meer over is van het idealisme en van de strijdlust die ons land in de tijd van Allende's `Revolutie in Vrijheid' kenmerkte. Tegenover de filosofie van het individualisme, tegenover de politiek van de grenzeloze zelfverrijking van enkelen en de verarming van de meerderheid, tegenover de militaire interventiepolitiek plaatsen wij de boodschap van Allende: `recht, zekerheid, vrijheid en hoop', gebaseerd op menselijke waardigheid.

Het Festival voor de Waardigheid combineert aandacht voor het gedachtengoed en de invloed van Salvador Allende met cultuur en wordt financieel gesteund door HIVOS. HIVOS streeft naar een eerlijke, democratische en gelijkwaardige samenleving waarbij gelijke toegang tot macht, recht en besluitvorming centraal staan. Een samenleving zoals Salvador Allende die nastreefde. Daarom ondersteunt HIVOS maatschappelijke organisaties in hun strijd voor democratisering. Daarom ook steunt HIVOS activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, die een essentiële rol spelen bij de opbouw van democratische en pluriforme samenlevingen.

De gemeenschap van Chilenen en Latijns-Amerikanen in Nederland en de vrienden van Chili vieren op zondag 22 juni samen de 100ste geboortedag van Salvador Allende. We dragen de kern van zijn strijd met ons mee: Een betere wereld is mogelijk. In het programma optreden van o.a. de dichters: Perla Sepúlveda (Chili), Ramón Haniotis (Uruguay), Ricardo Cuadros (Chili) en muziek van Grupo Copihue (Folkloristische muziek en dans uit Chili), Orlando Miño (Muziek en zang uit Argentinië), José Carbajal, El Sabalero (Uruguay), Tentempies (jonge muziek formatie, Chili/Nederland), Jacqueline & Veronica Castro (Chili) en Sol y Lluvia (Chili). Sprekers: de Nederlandse schrijfster Aafke Steenhuis en de Chileense economist Rafael Saitua. Presentatie: José Zepeda.

Met Allende en Chili in onze herinnering en in ons hart.

Met de medewerking en steun van o.a. LatinosPlus, Stichting Latijnsamerikaanse Jongeren, OLAA, Radio Nederland Wereldomroep, Noticias.nl, Stichting Unión Latina en HIVOS.

www.noticias.nl





Ingezonden persbericht