Provincie Friesland
---

PERSBERICHT

Nummer: 203/GH
Datum: 20 juni 2008

Zondag 22 juni de finale van de Mini Zonnebootrace voor basisschoolleerlingen

Zondag 22 juni wordt er voorafgaand aan de Frisian Solar Challenge de finale van de mini zonnebootrace voor basisschoolleerlingen gehouden. Er strijden 15 finalisten tegen elkaar. In totaal 100 teams hebben meegedaan aan de voorrondes.
Bij de mini Sinneboatrace zijn gedeputeerde Anita Andriesen en Wubbo Ockels aanwezig, zij verzorgen de prijsuitreiking. 'Onze kinderen hebben de toekomst. Met deze mini- zonnebootrace leren kinderen op jonge leeftijd dat zonne-energie niet alleen leuk is maar dat het ook echt werkt. Ik geloof dat deze generatie echt anders kan gaan leven en zo zorgt voor een betere wereld', zo zegt gedeputeerde Anita Andriesen.

Naast de finale van de Mini-sinneboatrace vindt zondag aansluitend sprintwedstrijden plaats van de 'echte' zonnebootrace. Maandag 23 juni om 11:30 uur vindt de officiële start plaats. Het eerste startschot wordt gelost door minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven.

Om de in finale van de mini-zonnebootrace te komen hebben kinderen van groep 7/8 van diverse scholen uit Fryslân tijdens de Sinnewiken kwalificatiewedstrijden gevaren. De winnaars van die kwalificatie strijden zondag om de eerste plaats. De scholen hebben een pakketje van zonnepanelen en elektromotor gekregen. Vervolgens hebben ze zelf de zonneboot moeten maken.

De Frisian Solar Challenge wordt door de provincie ondersteund omdat de race goed past bij de ambities die de provincie Fryslân heeft. Duurzaamheid is voor de provincie het belangrijkste aandachtspunt. Zo werkt de provincie aan een plan om 100.000 voertuigen op niet-fossiele brandstoffen te laten rijden/varen in 2015. Met de Waddeneilanden heeft de provincie Fryslân het "Waddenmanifest" afgesloten met als doel dat de eilanden in 2020 zelfvoorzienend zijn. Daarnaast start de provincie na de zomer een campagne om de veel zuinigere LED lamp met een flinke korting aan Friese huishoudens aan te bieden. Ook stimuleert de provincie andere partijen waaronder gemeenten om onder andere duurzamer te bouwen.