KNHS


Henrieke Boonzaaijer wint NK eventing Junioren

22 juni 2008
eventing

BREDA (KNHS) De één ster eventingwedstrijd (CIC1*) tijdens Breda Hippique was een spannende strijd. Maar Henrieke Boonzaaijer hield het hoofd koel. De pas vijftienjarige uit Renswoude veroverde met haar schimmel Foxi het gelijktijdig verreden Nederlands kampioenschap eventing voor junioren (14 t/m 18 jaar). Boonzaaijer bekroonde haar titel door in het internationale veld knap tweede te worden.

Omdat de internationale eventingwedstrijd in Ede is geannuleerd, werd het NK eventing voor junioren verreden in Breda. De jonge amazones en ruiters kregen een pittige cross voorgeschoteld. Vooral de eerste watercombinatie, waarin de paarden onder een brug door het water in moesten springen, bleek moeilijk. Daar kreeg ook Boonzaaijer met haar eerste paard Bobby een weigering. Daar baalde ik van, want dat was mijn stomme fout. Bobby is echt een heel fijn paard. Maar ze had nog een troef, in de vorm van Foxi. De vijftienjarige schimmelmerrie (v. Foxhunter) staat pas sinds drie maanden bij de familie Boonzaaijer op stal. In het verleden liep ze eventingwedstrijden, maar de laatste jaren was het weiland haar werkterrein. Mijn vader heeft een wedstrijd met haar gereden, daarna ben ik haar gaan rijden. In het begin moesten we even aan elkaar wennen, maar het klikte goed. Als ik zelf goed rijd, dan gaat Foxi ervoor. De VMBO-leerlinge wordt getraind door haar vader Gert, zelf internationaal eventingruiter en oud-nationaal kampioen, en moeder Ria. We doen alles samen. Dat werkt heel goed. Mijn vader heeft er bij mij nog nooit naast gezeten.

Boonzaaijer en Foxi finishten precies vijf punten voor Bobbie Bary. De zeventienjarige amazone uit Alphen a/d Rijn werd in 2006 nationaal kampioen en vorig jaar tweede. Stiekem hoopte ik dat ik nog een keer kampioen zou worden. Maar Henrieke reed beter dressuur en was niet meer te achterhalen. Toch is Bary blij met haar zilveren medaille. Flying is een super paard! Hij stond superfit aan de start en vond het geweldig. We gingen overal rechtdoor. Dit was mijn laatste NK bij de junioren, het is leuk om het zo af te sluiten, zegt de amazone over haar geroutineerde achttienjarige paard.
Justin Maarse verruilde zijn titel uit 2007 voor het brons, maar ook hij was tevreden. De achttienjarige ruiter uit Midden-Beemster zadelde Pigoletta (v. Voltaire) voor haar eerste wedstrijd na een blessure. Ik had geen doel, ik moest eerst kijken hoe Pigoletta terugkwam na de rustperiode. Ze pakte goed aan, alles klopte in de cross. Ik ben blij dat ik nog zo dichtbij gekomen bij.
Bondscoach Martin Lips was tevreden over de prestaties van de junioren. Zes van hen finishten bij de beste zestien in het internationale CIC1*-veld. Ze doen hier goed mee tussen de senioren.

De CIC1* werd gewonnen door Marie-Louise Meyer uit Duitsland met Jarome. De Oostenrijker Harold Ambros won de CIC2* met Holiday. Hij werd gevolgd door de Brabanders Jenny van Rijsewijk-Voskens (Oisterwijk) met Misty Brown (v. Damocles) en Tim Lips (Made) met Van Schijndels Owaola (v. Indoctro).

Auteur: Petra Baas

Uitslag

NK eventing Junioren:


1. Henrieke Boonzaaijer (Renswoude) Foxi 51,79
2. Bobbie Bary (Alphen a/d Rijn) Flying 56,79
3. Justin Maarse (Midden-Beemster) Pigoletta 60,14
4. Nienke van Roekel (Ede) Coral Estate Frisco 61,50
5. Justus Valk (Amsterdam) Hollandsche Lianaville 64,36