Gemeente Noordenveld

Veenhuizen geopend

Outsider Arthouse Veenhuizen geopend

Gepubliceerd op: 17 juni 2008

Op dinsdag 24 juni om 15.30 uur openen burgemeester Hans van der Laan en de wethouders Feike Mollema van Marum, Meindert Bouma van Leek en Geert Wolters van Noordenveld in Veenhuizen het Outsider Art House.

Outsider Art House

Het Outsider Art House is gevestigd aan de Oude Gracht 2 in Veenhuizen in de oude lagere school van het dorp. Het pand is het afgelopen jaar door 10 werklozen opgeknapt onder begeleiding van aannemer Bertus Postma en kunstenares Wil Brugman in het kader van een werk/leerproject in samenwerking met de ISD Noordenkwartier en de Stichting Mimer. Deze Stichting houdt zich bezig met mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het Outsider Art House zal blijvend een plaats bieden aan mensen die arbeidservaring willen opdoen om zo de aansluiting op de arbeidsmarkt makkelijker te kunnen maken.

Openingstentoonstelling

De openingstentoonstelling in het pand heet "Who am I", en vertoont werk van: Kunstacademie China-Hangzhou, Kunstacademie Willem de Kooning, Rotterdam, Atelier Herenplaats, Rotterdam. In het Outsider Art House is een kunstwinkel gevestigd, een expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen worden georganiseerd en een kunstatelier dat wordt ingezet als een "art in residence atelier".

Outsider Art

Outsider Art wordt in tegenstelling tot de gevestigde kunst niet gekenmerkt door stilistische of historische tendensen en stromingen. Bij Outsider Art ligt het accent meer op de persoon en is het (doorgaans) niet onder te brengen in een theoretische stroming. Outsider Art bestaat dus uit een kunstvorm gemaakt door mensen die hun bestaan veelal aan de rand van de maatschappij leiden. Zij produceren werken die ontstaan uit het diepste van hun wezen. Ze maken hun kunst omdat zij niet anders kunnen; ze hebben geen invloed op hun creatieve drang. Ze zijn ongeremd en ongekunsteld in hun expressie en vormgeving en verlangen geen goedkeuring of eer van de maatschappij. Ze hebben doorgaans geen kunstscholing ondergaan en schilderen of beeldhouwen niet 'naar de school van....'. Hun stijl is hun eigen, geboren uit wie ze zijn en wat ze voelen.

Het project is financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van: SNN EZ/Kompas, de Provincie, NAM, VSB fonds en de Stichting Mimer. Het dagelijks bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst ISD wordt gevormd door de wethouders Bouma, gemeente Leek, Mollema gemeente Marum, en Wolters van de gemeente Noordenveld.