Ingezonden persbericht


Persbericht

TOPSPORT in De Verdieping van Nederland

Den Haag, woensdag 18 juni 2008

De Verdieping van Nederland - de gratis topstukkententoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief - toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide instellingen. Aangezien de zomer van 2008 in het teken staat van diverse sportevenementen, zijn er nu óók sportieve topstukken te zien. Kom in beweging en ervaar de historische sensatie van De Verdieping van Nederland!

In De Verdieping van Nederland zijn de belangrijkste topstukken uit de schatkamers van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief gratis te bewonderen. Het betreft oude en nieuwe boeken, documenten, kranten, foto's en tekeningen die van bijzondere betekenis zijn voor Nederland, zoals de oprichtingsakte van de VOC, het enige veertiende-eeuwse handschrift van de Beatrijs, de Vrede van Münster, de eerste drukproef van de Statenbijbel en de grondwet van Thorbecke. En ... omdat de inhoud regelmatig wisselt, blijft het steeds een verrassing wat u in De Verdieping van Nederland aantreft.

Sportzomer 2008
De zomer van 2008 staat voor een groot deel in het teken het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Van dinsdag 24 juni tot en met zondag 28 september zijn in de Verdieping van Nederland daarom - naast de gebruikelijke topstukken - óók topstukken in het teken van Sportzomer 2008 te zien.

Onverwachte en treffende aspecten van sportieve Nederlandse successen uit vervlogen dagen worden op aantrekkelijke wijze in beeld gebracht. Er wordt aandacht besteed aan het succesvolle optreden van het Nederlands voetbalelftal tijdens het Europees Kampioenschap in West-Duitsland van twintig jaar geleden. Ook zijn er stukken te zien van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam en van de Tour de France van 1968 die na een uiterst spannende tijdrit verrassend gewonnen werd door Jan Janssen.

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlak naast Den Haag CS en is zeven dagen per week gratis toegankelijk, www.deverdiepingvannederland.nl.



Ingezonden persbericht