Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Rotterdam ondertekent charter wijkverbetering

24-06-2008

Minister Vogelaar en wethouder Dominic Schrijer van Rotterdam hebben maandag het charter voor wijkverbetering ondertekend. Rotterdam heeft zeven krachtwijken en er is lang gesproken om tot een akkoord te komen tussen Rijk en gemeente. "Maar wrijving kan ook tot glans leiden en dat zien we hier", meenden zowel de minister als de wethouder.

Rotterdam is de veertiende stad die de plannen om aandachtswijken te verbeteren door dit akkoord ten uitvoer gaat brengen. Vogelaar heeft in achttien steden veertig wijken aangewezen waarin de komende jaren extra wordt geïnvesteerd. Dit zijn de veertig krachtwijken. Vorige week heeft Amsterdam het charter ondertekend.

Vrouwen van de Velden
De minister bezocht maandag enkele projecten in de Rotterdamse wijken Pendrecht en Zuidwijk, zoals de "Vrouwen van de Velden". Deze vrijwilligersorganisatie is enkele jaren geleden spontaan ontstaan. Ze hielpen buurtbewoners met hun vragen over de aanstaande sloop van hun woning. "Mensen worden vaak onzeker over hun toekomst als ze hun huis uit moeten. Maar niet iedereen durft met vragen bij de gemeente of woningcorporatie aan te kloppen", aldus Jolanda de Wit, een van de Vrouwen. "Maar ze komen wel bij ons, gewoon omdat we al in de buurt zijn. Vaak gaat het om hele concrete vragen als 'wanneer moet ik mijn woning uit', 'hoe vind ik een andere woning', 'hoe zit het met financiering of vergoeding'." Ook kwam De Wit wel eens andere problemen tegen zoals voedseltekort en mishandeling. " Dat meldde ik dan bij de buurtagent en die zorgde ervoor dat deze mensen hulp kregen."

De Vrouwen van de Velden is een begrip geworden in de wijk. Door mond-tot-mond reclame klopten steeds meer mensen bij hen aan. Sinds drie jaar worden ze bijgestaan door de gemeente en woningcorporatie. De vrijwilligersorganisatie heeft een winkelpandje als ontmoetingsplek en het aantal activiteiten wordt uitgebreid. Hun motto is "ontmoeten, ontwikkelen en ontplooien". Ook zijn nu enkele jongeren actief in de wijk. Zij spreken bijvoorbeeld andere jongeren aan op hun gedrag als dat nodig is. En het werkt, aldus de vrijwilligers. "Maar we hebben dan ook hele leuke jongeren in onze wijk."