Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse na Rotterdam Plaquettestad van Nederland


24 juni 2008

De Rotterdamse wethouder voor Wonen en Ruimtelijke Ordening Hamit Karakus draagt dinsdag 24 juni het stokje van Plaquettestad over aan Spijkenisse. Wethouders Gert-Jan 't Hart en Christel Mourik nemen deze dankbaar in ontvangst.

De overhandiging vindt plaats tijdens de slotbijeenkomst Rotterdam Plaquettestad in de Vertrekhal Oranjelaan te Rotterdam vanaf 16.00 uur. Het komende jaar krijgt Spijkenisse dan ook de naam Spijkenisse Plaquettestad die de stad Rotterdam eerder droeg.

De Architectuurplaquette is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (Nai) om de interesse in architectuur en de betrokkenheid met de bebouwde omgeving te stimuleren. Tijdens de bouwfase informeert het bouwbord over het project, wie het ontworpen heeft, wie opdracht gegeven heeft en wie het realiseert. Eenmaal voltooid gaat het bouwbord weg en blijft het gebouw anoniem achter. Daarom werd de architectuurplaquette in het leven geroepen waarop de naam van het gebouw, de architect, de opdrachtgever, de aannemer en de bouwperiode wordt vermeld. De architectuurplaquette is ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook tekende voor het ontwerp van de gulden en de Nederlandse zijde van de euro.

Spijkenisse is door het Nai gekozen als nieuwe Plaquettestad om twee redenen. Momenteel zijn veel nieuwe gebouwen in aanbouw in de stad. De Elementen De Vier Werelden en Rokade bijvoorbeeld aan de Oude Maas, de futuristische bibliotheek de Boekenberg en het zeer moderne nieuwe theater. Verder heeft de afgelopen jaren het winkelcentrum in het stadshart een metamorfose ondergaan.

Openluchtmuseum
De tweede reden is dat Spijkenisse wordt gezien als een openluchtmuseum van de 20e eeuw als het gaat om architectuur. In 50 jaar tijd is er zoveel gebouwd in Spijkenisse dat de stad in de jaren zeventig de ere-titel "wereldkampioen bouwen in het weiland" verwierf. Een indrukwekkende reeks van vermaarde architecten heeft de afgelopen decennia zijn naam aan Spijkenisse verbonden.

Het komende jaar zullen gebouwen in Spijkenisse worden voorzien van Architectuurplaquettes. Het is de bedoeling dat er een architectuurroute ontstaat langs deze gebouwen. Daarnaast zal er ook op andere manieren aandacht aan besteed worden.