FNV Bondgenoten

Een stel hersens voor Center Parcs- directie van schoonmakers

Vandaag krijgt de directie van Center Parcs een stel hersens aangeboden van de schoonmakers van het vakantiepark Het Heijderbos in Gennep. Volgens de schoonmakers kan de directie de hersens goed gebruiken om eens na te denken over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Center Parcs voor de mensen die op hun parken werken.

De schoonmakers van Het Heijderbos voeren al weken actie om een eind te maken aan de misstanden bij hun werkgever, het Duitse schoonmaakbedrijf Menke. Het bedrijf veroorzaakt al 6 maanden grote onrust en enorme problemen. Een grote groep mensen ontvangt te weinig loon, geen of te weinig ziekengeld, te weinig toeslagen en geen pensioen. Menke maakt zich verder schuldig aan openlijke intimidatie. De schoonmakers vinden dat opdrachtgever Center Parcs zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen en Menke moet aanspreken op de misstanden. De schoonmakers bieden de directie van Center Parcs een stel hersens aan om daar eens goed over na te denken.

De situatie ontstond zes maanden geleden toen Menke de schoonmaakactiviteiten overnam van het Nederlandse schoonmaakbedrijf Fonville. Al snel ontstonden grote problemen met uitbetalingen en omgang van personeel. Twee vakbondsleden werden zelfs ontslagen. Sommige mensen hebben nog duizenden euro's aan ziekengeld en achterstallig loon tegoed. Andere missen nog altijd honderden euro's aan reiskostenvergoedingen. De Duitse schoonmakers worden bovendien bewust slechter behandeld dan de Nederlanders. Zij ontvangen een lager uurloon, geen vakantiegeld of reiskostenvergoedingen en er wordt voor hen geen pensioen afgedragen.

"Als je de Menke-misstanden al zes maanden toelaat, dan kun je een stel nieuwe hersens gebruiken en die komen wij brengen!", refereert schoonmaakster Sonja Kippes aan de houding van opdrachtgever Center Parcs. "Menke zal de arbeidsrust op het park niet herstellen. Gewoon omdat ze de cao niet wíllen naleven. Ik kan na een half jaar uitbuiting niets anders zeggen. Als Center Parcs haar hersens gebruikt, grijpen ze in. Dat is voor de gasten, het park én de schoonmakers het allerbeste!"

---