Sharon Dijksma lanceert Taskforce Diversiteit Schoolbesturen

24/06/2008 10:11

CAOP

Vandaag lanceerde staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) de Taskforce Diversiteit Schoolbesturen. Deze taskfoce gaat het aantal allochtone schoolbestuurders de komende jaren flink laten stijgen. Op dit moment heeft maar 2,5 procent van de schoolbestuurders een andere culturele achtergrond. En vijf van de zestig raden van toezicht heeft minimaal één allochtone bestuurder. Bruno Bruins, voormalig staatssecretaris van OCW, leidt de taskforce.

Staatssecretaris Sharon Dijksma: 'Schoolbesturen maken nog te weinig gebruik van allochtoon talent.'

Voorzitter Bruno Bruins: 'Het zijn veelal de witte mannen van boven de 45 en met een rijke bestuurlijke ervaring die de schoolbesturen vormen. Die ervaring is zeer welkom maar de bestuurssamenstelling is ook erg eenzijdig. De taskforce gaat daarom nieuwe groepen schoolbestuurders zoeken en vinden. Eind 2009 trekken we de conclusies.'

Nieuw bestuurlijk talent

Het aantal allochtone bestuurders is al jaren laag. Dit staat in schril contrast met de toenemende culturele diversiteit onder leerlingen, studenten en ouders. In de grote steden is bijvoorbeeld bijna de helft van de leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs van allochtone afkomst. Schoolbesturen doen zichzelf tekort door geen gebruik te maken van bestuurlijk talent onder allochtonen.

Eutonos

De taskforce is gekoppeld aan Eutonos, een initiatief van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO).Via Eutonos worden besturen en raden van toezicht met vacatures gekoppeld aan hoogopgeleide allochtonen. Dit leidde de afgelopen jaren tot dertig succesvolle matches.

Samenstelling

Naast voorzitter Bruno Bruins nemen aan de Taskforce deel: Marianne Luyer (voorzitter Besturenraad), Joop Vlaanderen (teamleider VOS/ABB), Frank Niamut (bestuurslid Kolom en Amsterdam West Binnen de Ring) en Jacinta Duttenhofer (voorzitter bestuur van de Openbare Stichting Sirius).