NVM: Energielabel is middel, geen doel


Aan : de financieel-economische redacties en vakpers

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen

Betreft : NVM: Energielabel is middel, geen doel

Datum : Nieuwegein, 24 juni 2008

NVM: Energielabel is middel, geen doel

Nieuwegein 24 juni - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakt zich zorgen over de gang van zaken rond het energielabel. Het overheidsbeleid richt zich vooral op invoering van het label maar stimuleert woningbezitters niet om daadwerkelijk energiebesparende maatregelen te nemen. Volgens de NVM is er behoefte aan helder flankerend overheidsbeleid om energiebesparing tot een succes te maken.

Het energielabel is sinds 1 januari 2008 wettelijk verplicht voor iedereen die een huis verkoopt, maar wordt bij het overgrote deel van de woningtransacties niet aangevraagd. Het ontbreekt aan voldoende informatie van de overheid aan de consument en er is nauwelijks controle op de naleving. Bovendien is er nog veel onduidelijkheid in de regelgeving.

Volgens Ger Hukker, voorzitter NVM, draagt het energielabel op deze manier nauwelijks bij aan de uiteindelijke doelstelling, namelijk energiebesparing in de gebouwde omgeving. "Het energielabel is een middel, geen doel op zich. Het overgrote deel van de energiebesparende factoren die in het energielabel worden vermeld - bijvoorbeeld dubbele ramen of isolatie - kan een professionele makelaar ook met het blote oog zien. Maar het gaat er uiteindelijk om dat consumenten daadwerkelijk energiebesparende maatregelen nemen."

Volgens de NVM moet de overheid duidelijke prikkels introduceren om consumenten aan te sporen tot energiebesparing. De makelaarsvereniging is geen voorstander van sancties omdat de woonlasten al hoog genoeg zijn. De voorkeur hebben positieve, stimulerende maatregelen wanneer men daadwerkelijk het energieverbruik wil terugbrengen. Denk aan een renteloze lening voor aanvullende energie investeringen of een extra investeringsaftrek bij commercieel vastgoed.

Verder pleit de NVM voor duidelijker informatie van de overheid aan de consument over de voordelen van energiebesparende maatregelen. Ger Hukker, voorzitter NVM: "Een energiezuinige woning scheelt, zeker met de huidige hoge energieprijzen, jaarlijks honderden euro's per jaar aan woonlasten. Dat is goed nieuws, want de woonlasten zijn al hoog genoeg. Daarom moet het de consument duidelijk worden gemaakt dat hij baat heeft bij investeringen in energiebesparing. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar ook voor zijn portemonnee. Het moet inzichtelijk worden op welke termijn dergelijke investeringen zich terugverdienen."

De NVM wil de komende periode graag de kennis en ervaring van de makelaardij inzetten om energiebesparing tot een succes te maken. Eén van de concrete initiatieven is het actief verzamelen van gegevens over de ervaringen met het label door middel van een uitgebreide enqu(ee)te onder de eigen leden. Ook wordt in samenwerking met SenterNovem een onderzoeksvraag uitgezet voor een afstudeerder/stagiaire over de effecten van het energielabel op de prijsvorming van woningen. Daarnaast wordt het landelijke IT-netwerk voor makelaars, TIARA, aangepast om het aanvragen van een energielabel te vergemakkelijken. Verder blijft de NVM actief in het landelijke samenwerkingsplatform Meer met Minder, waarin een groot aantal maatschappelijke organisaties samenwerken op het gebied van energiebesparing in de gebouwde omgeving.

Bovendien kan zowel de aankopende als verkopende makelaar een belangrijke rol spelen door klanten maatwerkadvies te bieden op het gebied van energiebesparing. Inmiddels hebben veel NVM-makelaars een opleiding gevolgd om te adviseren in energielabels. Ger Hukker, voorzitter van de NVM: "Wij blijven ons inzetten om energiebesparing tot een succes te maken, maar kunnen dat niet alleen. Zonder doortastend, flankerend overheidsbeleid is het trekken aan een dood paard."





http://www.nvm.nl