Stemvoorziening RIES voor waterschapsverkiezingen openbaar

24/06/2008 10:26

Unie Van Waterschappen

De waterschapsverkiezingen 2008 (van 13 t/m 25 november) worden dit jaar voor het eerst door alle 26 waterschappen gezamenlijk uitgevoerd. Om deze centrale aanpak mogelijk te maken, is de stemvoorziening RIES doorontwikkeld.

Met het oog op de transparantie en controleerbaarheid van het verkiezingsproces is RIES door de waterschappen aangekocht van de ontwikkelaars Mullpon, Magic Choice bv en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Vanaf vandaag is RIES "open-source" gemaakt: de broncodes en andere documenten zijn nu voor iedereen beschikbaar en toegankelijk op www.openries.nl

Commissie Korthals Altes

Eind vorig jaar verscheen het rapport van de commissie Korthals Altes: Stemmen met vertrouwen. De kern van het advies was dat het verkiezingsproces in Nederland aan een aantal waarborgen moet voldoen, te weten: transparantie, controleerbaarheid, integriteit, kiesgerechtigdheid, stemvrijheid, stemgeheim, uniciteit en toegankelijkheid. In het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer waarin het rapport Korthals Altes werd besproken, in relatie met het aanbieden van internetstemmen bij de waterschapsverkiezingen eind 2008, werd door de Kamerleden uitgesproken dat de broncodes van alle software die gebruikt wordt bij verkiezingen altijd openbaar dient te zijn.

Met de publicatie van de RIES-broncodes is aan deze eis voldaan.

Open source

Door vrijgave van het octrooi, de broncodes en de ontwerpdocumentatie wordt RIES vrij beschikbaar en toegankelijk en kan iedereen gebruik maken van de gepubliceerde software onder de geldende licentievoorwaarden. Daarbij zal Het Waterschapshuis optreden als beheerorganisatie voor RIES.

Het Waterschapshuis is de regie- en uitvoeringsorganisatie voor de waterschappen op het gebied van Informatie en Communicatie Technologie (ICT).

Stemvoorziening RIES

RIES is een elektronische voorziening die het gehele verkiezingsproces begeleidt en bewaakt.

SURFnet, de ICT innovator voor hoger onderwijs en onderzoek in Nederland, is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling en de inzet van RIES.





http://www.openries.nl