Nieuw-Vlaamse Alliantie


Inburgering en kennis Nederlands gaan hand in hand (24/06/08)

"Het begint met taal. De Nederlandse taal verbindt ons allemaal." Dat is de titel van de landelijke publiekscampagne die maandag 16 juni in Nederland werd voorgesteld. Het project maakt deel uit van een brede maatschappelijke campagne over inburgering en is een samenwerking van de Nederlandse overheid met de gemeenten, scholen, vakbonden en verschillende maatschappelijke organisaties. Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) pleit voor een gelijkaardige campagne in Vlaanderen.

Het uitgangspunt is dat het spreken van de Nederlandse taal van groot belang is om te kunnen participeren in de samenleving. Kennis van het Nederlands is immers een voorwaarde om bijvoorbeeld een praatje te kunnen maken met de buren, de weg te vragen, je kinderen te helpen met school of bij het vinden van een baan. Met de campagne wil men het belang van het leren van de Nederlandse taal benadrukken.

Naast de sensibiliseringscampagne ontwikkelde de Nederlandse overheid ook een webstek (www.hetbegintmettaal.nl) waar mensen die Nederlands willen leren of aanleren, terecht kunnen voor alle mogelijke informatie die betrekking heeft op de Nederlandse taal. Ook bedrijven, scholen, lokale besturen en organisaties die een taalprogramma op poten willen zetten, een taalcoach willen inzetten of hun werknemers willen stimuleren een taalopleiding te volgen, vinden er de nodige gegevens.

Ook in Vlaanderen onderkent men het belang van de kennis van de Nederlandse taal en dat besef vertaalt zich in diverse beleidsmaatregelen. Vaak echter hangt er in sommige middens een negatieve perceptie rond die verschillende taalbepalingen (bv. in de Vlaamse Rand). Bovendien blijkt de kennis van het Nederlands bij anderstalige werkzoekenden vaak ontoereikend, ondanks het logisch verband tussen werk en taal.

Daarom is het volgens de N-VA noodzakelijk zo veel mogelijk mensen te overtuigen van het belang van het spreken van het Nederlands en kan het zinvol zijn een gelijkaardige campagne en webstek in Vlaanderen op te zetten. Gino De Craemer zal hiervoor dan ook de nodige parlementaire stappen ondernemen.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be