Veilig Amsterdam


Grote steden vangen bedreigde mannen op

Logo Steunpunt Huiselijk Geweld


* Huiselijk geweld

* Steunpunt Huiselijk Geweld

24 juni 2008

De vier grote steden gaan de komende tijd elk tien opvangplaatsen realiseren voor mannen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld of eerwraak. Dat staat in een convenant dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezonheid) op woensdag 18 juni hebben ondertekend in Amersfoort.

Het gaat om een proef van achttien maanden. In sommige steden zijn al opvangplaatsen voor bedreigde mannen, maar niet genoeg. Eén van de doelen van het project is om zicht te krijgen op hoeveel mannen worden bedreigd of mishandeld door familieleden. Het kabinet geeft elke stad 200.000 euro voor de opvangplekken. Zelf trekken ze er een zelfde bedrag voor uit.

Jaarlijks honderd opvangplekken erbij
Tijdens de bijeenkomst in Amersfoort hebben naast de staatssecretaris, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, GGD Nederland en anderen ook een handtekening onder een andere verklaring gezet. Daarin staat dat er in het hele land tot en met 2012 jaarlijks honderd opvangplekken voor slachtoffers van huiselijk en eergerelateerd geweld moeten bijkomen. Daaronder zijn ook die voor mannen.

Nieuwe aanpak en plannenÂ
Begin deze maand kwamen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht al met een plan om huiselijk geweld in het algemeen tegen te gaan. De 'grote vier' vinden dat naast het slachtoffer ook de dader en de betrokken kinderen extra hulpverlening moeten krijgen.

De nieuwe aanpak van gemeente en politie heeft geleid tot een speciaal meldpunt Eergerelateerd Geweld. Ambtenaren en agenten die met de problematiek te maken kunnen krijgen, krijgen voorlichting over de symptomen die eerwraakslachtoffers kunnen vertonen. Doel is escalatie van geweld te voorkomen en meer daders te pakken.

Volgens de Amsterdamse korpschef Bernard Welten heeft de politie nu vaak te weinig zicht op gevallen van eerwraak. ,,Het is de vraag of we het wel herkennen, het speelt zich een beetje af in het donker. Het is van belang dat iedereen die zicht heeft op zulke families de signalen gaat herkennen.''