Gemeente Aalten


Woningbouwplan Ambtshuis te Bredevoort

Op 18 juni is een informatieavond gehouden over het beoogde nieuwbouwplan voor de locatie Landstraat/Ambthuiswal. Er waren ongeveer 70 geïnteresseerden aanwezig in de Koppelkerk.

Woningbouwplan Ambtshuis te Bredevoort

Impressie nieuwe situatie

(art impressie van de nieuwe situatie)

Wethouder Johan Teeuwsen opende de avond met een uitleg over het doel van de avond. Hij vertelde dat de gemeenteraad daar een woningbouwplan wil zien waarin het vroegere ambtshuis zichtbaar wordt. Ook is er subsidie verstrekt voor dit project op voorwaarde dat er ook een `zorgfunctie' in het gebouw komt.

Daarna vertelde de heer Plessius van Marga Klompé waarom het gebouw St. Bernardus niet veel langer meer dienst kan doen in de zorgsector. Het monumentale gebouw is veel te duur in onderhoud en is ook bouwkundig niet meer aan te passen aan de toekomstig gewenste indeling van individuele kamers/appartementen om zorg goed te kunnen blijven geven. Hij was zeer stellig in zijn boodschap dat Marga Klompé graag nog lange tijd 24-uurszorg in Bredevoort wil blijven bieden voor een groep tot 30 bewoners. Daarvoor moeten zij echter, met pijn in het hart, uitkijken naar een ander gebouw. In nauwe samenwerking met de Woonplaats is nu het plan voor een vervangende locatie gevonden aan de Landstraat. Naast dit gebouw moet er nog wel een plek gevonden worden waar 6 bewoners gemeenschappelijk kunnen wonen. Dat en een koper voor het huidige St. Bernardus zijn een harde voorwaarde voor Marga Klompé om te gaan verhuizen. Hij heeft ook aangegeven dat Marga Klompé en de gemeente uiteraard hun best gaan doen om een goede vervangende functie voor St. Bernardus te vinden.

Daarna heeft de heer Oosterhuis van de Woonplaats uitgelegd dat de Woonplaats, op verzoek van de gemeente, een drietal varianten heeft onderzocht voor deze Ambtshuislocatie. Deze varieerden van 20% zorgwoningen, 50% zorgwoningen tot 100% zorgwoningen. Vooral de invloed van het aantal parkeerplaatsen heeft de Woonplaats doen besluiten om te gaan voor de variant met volledig zorgwoningen. Immers bij zorgwoningen is de parkeerdruk het laagst en zijn er minder parkeervoorzieningen nodig en dat komt ook de ruimte om het gebouw ten goede.

Daarna liet architect Hänninen, van bureau Boerman, het voorlopige ontwerp zien van het door hem bedachte bouwplan. Toen hij de dia liet zien waarop het nieuwe gebouw is ingepast in de omgeving( zie de foto) ontstond er een duidelijk geroezemoes in de zaal. Het bouwplan viel qua uiterlijk best goed bij de aanwezigen. Hij is erin geslaagd om een bouwplan te maken waarin op de plek van het oude Ambtshuis een gebouw komt dat sterk gaat lijken op dat oude gebouw. We noemen dit project dan ook het `Ambtshuis'. In dit Ambtshuis komt een Grand Cafe, keuken ed en op de verdieping 2 ruime zorgappartementen. Aan de Landstraat heeft het een vleugel met 9 ruime 3 kamer-zorgwoningen met het uiterlijk alsof er drie afzonderlijke woningen zijn van twee verdiepingen met een kap. Aan de achterzijde worden de woningen ontsloten met een brede galerij en ontstaat een Binnenhof naar de 2^e vleugel waarin ook 9 ruime 3 kamer-zorgwoningen zijn ondergebracht.

Na deze presentatie was er gelegenheid om vragen te stellen.

Platte grond

(situatieschets van het voorlopig ontwerp, 20 woningen, Grand Cafe met keuken voor Marga Klompé en 17 nieuwe parkeerplaatsen op eigen terrein)

Uit de vele vragen blijkt dat de aanwezigen het jammer vinden dat de bewoners van St. Bernardus moeten verhuizen naar deze locatie. De aankleding van het gebied is immers niet te vergelijken. Ook maakt men zich zorgen over de nieuwe functie voor St. Bernardus. De heer Plessius heeft duidelijk aangegeven dat er absoluut geen `zorg'functie meer in zal komen, ook niet particulier. Wethouder Teeuwsen gaf aan dat gedacht moet worden aan een functie die de economie van Bredevoort zal versterken. Hij noemde daarbij wellicht de functie van horeca of hotel. Hij heeft toegezegd dat zodra bekend is voor welk bedrag het pand de verkoop in mag( door het Rijk wordt de prijs bepaald) er een overleg met de Bredevoortse gemeenschap komt over mogelijke nieuwe functies.

Ook over het nieuwbouwplan werden vragen gesteld. Zo hadden diverse aanwezigen wel zorgen over toename van de parkeerdruk in het gebied. Het parkeren is in Bredevoort problematisch en er werd zelfs geopperd om een totale parkeerkelder onder het gebouw aan te brengen en ook buren de gelegenheid te geven daarin te parkeren. De Woonplaats benadrukte echter dat zoiets in dit gebied enorme kosten met zich mee zou brengen en daardoor door hen niet uitgevoerd zal worden.

Er is wel toegezegd door wethouder Teeuwsen dat er nog eens nadrukkelijk naar de parkeernorm en de situatie gekeken zal worden.

Er werd ook gevraagd naar het aanzicht van de achterzijde van het gebouw. De architect gaf aan nog niet klaar te zijn met de achterzijde.

Er is dan ook afgesproken dat we nog een informatieronde houden zodra het bouwplan klaar is.

Het was zondermeer een levendige avond waarbij na afloop, onder het genot van een drankje, nog veel nagepraat werd over het getoonde bouwplan.

Enige foto's:

Johan Teeuwsen

Wethouder Teeuwsen

Wethouder Johan Teeuwsen aan het woord

Koppelkerk

De Koppelkerk was goed gevuld