Gemeente Zijpe


2008-06-24 Veteranen bij elkaar in Zijpe
.

De zon scheen, de vlaggen waren gehesen. Het wachten was op de veteranen uit de Zijpe. En ze waren er op zaterdag 21 juni 2008. De eerste Zijper Veteranendag was een feit. Rond 10.30 uur mocht burgemeester Anja van Apeldoorn- Pruijt de eerste gasten ontvangen. Er waren een kleine vijftig personen aanwezig.

Na een welkomstwoord door Ab Helsloot, communicatie adviseur van de gemeente, was het woord aan de burgemeester. In haar toespraak ging zij in op het begrip Veteraan. Wie zijn dat, welke verhalen gaan er achter schuil, waar hebben ze gediend en wat hebben ze meegemaakt. Ook gaf zij aan dat we nog steeds weinig hebben geleerd van de Tweede Wereldoorlog want er blijven steeds maar brandhaarden in de wereld. Na haar toespraak was het woord aan Geert Timmer. De veteraan gaf een korte schets van zijn ervaringen. Ook was hij blij dat de gemeente vanaf nu een Veteranendag voor de Zijper veteranen organiseert. Het is mooi om 1x per jaar bij elkaar te zijn. Om van elkaar te horen en te leren. Jammer dat er geen "jonge veteranen" aanwezig waren. Hij sloot zijn verhaal af met een gedicht. Na zijn voordracht werd 1 minuut stilte gehouden om de Nederlandse slachtoffers te herdenken.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd er veel verteld. Foto's bekeken en her en der een traan weggepinkt. Rond 12.30 uur was het tijd om met elkaar te eten. Er was een heerlijke nasi/bami maaltijd geregeld die gretig aftrek vond.
Tegen half twee sloot de burgemeester de bijeenkomst af. Zij bedankte alle aanwezigen voor hun komst. Als herinnering aan deze 1e Zijper Veteranendag ontvingen alle veteranen het boek "Veteranen, ingezet in dienst van de vrede".

Oud strijder zijn wil veel meer zeggen Dan jaar na jaar met veel talent Een Vaderlandse krans te leggen Bij een vergeten monument.

Het is een bange tijd herdenken Toen hij als jong soldaat Meedogenloos de dood zag wenken Voor vele kwam geen dageraad.

Oud strijder zijn wil meer beduiden Dan gratis eten op een feest Het is met waardigheid getuigen Hoe hard de oorlog is geweest.

Dankzij veel moed en ontbering Werd ieder meter grond bevrijd Die vrijheidsdaad verdient verering Ook nog in deze drukke tijd.

Al is zijn strijd al lang gestreden Al heeft het lot hem toen gespaard Zijn littekens uit het verleden Zijn nu nog Ere-tekens waard.

Van: oud strijder Jo Haartmans Uit: Check Point van maart 2008