Sociaal-Economische Raad

24 juni 2008
Het kabinet neemt het voorstel van de SER over om de ondernemingsraad van een beursvennootschap waarvan de meerderheid van de werknemers in Nederland werkzaam is, spreekrecht toe te kennen in de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA). Dat staat in de reactie van het kabinet op het advies Evenwichtig ondernemingsbestuur van 15 februari. Het kabinet neemt nota van het standpunt van de SER dat de Nederlandse medezeggenschapsregelingen geen fundamentele aanvulling behoeven. De constatering dat de wettelijke medezeggenschapsrechten wellicht niet ten volle benut worden, is voor het kabinet aanleiding daarnaar onderzoek te laten verrichten.

Het kabinet ziet de medezeggenschap bij grensoverschrijdende ondernemingen binnen de EU als een onderwerp voor de Europese sociale dialoog. Het wacht het voorstel van de Europese Commissie af om de richtlijn voor Europese ondernemingsraden te wijzigen.

Het kabinet laat zich er nog niet over uit of het wenselijk is het intern toezicht bij Nederlandse beursvennootschappen nader te regelen. Het verwacht dat de discussie over dit onderwerp nog zal worden voortgezet bij indiening van het concept-wetsvoorstel `bestuur en toezicht bij nv en bv', waarin het one-tier model wordt uitgewerkt. Dit wetsvoorstel laat de huidige verdeling van bevoegdheden tussen bestuur, raad van commissarissen, aandeelhouders en ondernemingsraad in de structuurregeling vooralsnog onverlet. Het kabinet ziet - anders dan de SER - geen aanleiding voor een evaluatie van de structuurregeling.

Het ministerie van Justitie laat onderzoek verrichten naar het enquêterecht. Het resultaat wordt na de zomer van 2008 aan de Tweede Kamer gezonden. De aanbevelingen van de SER en van de adviserende leden namens aandeelhouders (die deel uitmaakten van de SER-voorbereidingscommissie) zullen worden betrokken bij de gedachtevorming over de wenselijkheid van aanpassing van het enquêterecht.