Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


en minder complicaties

Persbericht: Een klein sneetje en minder complicaties

OLVG hanteert standaard endoscopische techniek bij bypassoperaties

Amsterdam, dinsdag 24 Juni 2008

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) voert sinds 1 juni bij vrijwel alle bypassoperaties een meer patiëntvriendelijke endoscopische techniek toe. Een bypassoperatie wordt gedaan bij mensen die vernauwingen hebben in de kransslagaders. Met de endoscopische techniek wordt gebruik gemaakt van een camera die ter hoogte van de knie wordt binnengebracht. De patiënt heeft na afloop slechts een sneetje van twee centimeter. Dit heeft grote voordelen voor de patiënt: het levert veel minder complicaties op, is cosmetisch fraaier en de patiënt is sneller op de been. Met het aanbieden van deze techniek bij alle bypassoperaties, is het Amsterdamse ziekenhuis het eerste in Nederland.

Klein sneetje
Een vernauwing in de kransslagader kan worden opgeheven door een omleiding te maken met behulp van een ader uit het been en deze om de vernauwing heen te plaatsen. Daardoor wordt het gebied achter de vernauwing weer van voldoende zuurstofrijk bloed voorzien. Bij de traditionele techniek om de ader te verkrijgen, betekende dit een snee over het gehele traject van de ader. In de praktijk is dit een snee van zo'n 30-50 cm. Dat geeft na de operatie veel pijnklachten en door het grotere wondoppervlak traden er regelmatig
wondgenezingsstoornissen of andere complicaties op (bij zo'n 5 tot 30% van de patiënten). Met de endoscopische techniek heeft de patiënt slechts een sneetje van twee centimeter ter hoogte van de knie. Voor Nederland is deze techniek een relatief nieuwe methode, al wordt deze in steeds meer ziekenhuizen toegepast. In Amerika wordt deze techniek al in zo'n 80% van alle bypassoperaties toegepast.

Veel oefening
Per jaar ondergaan tussen de 500 en 600 patiënten een bypassoperatie in het OLVG. Dr. Robert Storm van Leeuwen, cardio-thoracaal chirurg in het OLVG, introduceerde de techniek in 2004. Hij ziet bij deze techniek alleen maar voordelen voor de patiënt: "Onderzoek tot nu toe laat zien dat de kwaliteit van een op dergelijke manier verkregen ader volledig vergelijkbaar is met een ader die op de traditionele methode verkregen werd. De enige reden om terug te grijpen naar de oude methode is het feit dat de ader niet bij iedere patiënt van goede kwaliteit is om deze als bypassmateriaal te gebruiken. Deze techniek vraagt veel oefening van de chirurg om het goed onder de knie te krijgen. Vandaar dat het enige tijd duurde voordat er voldoende collega's waren opgeleid om deze techniek toe te passen."

De unit Cardio-thoracale Chirurgie van het OLVG houdt zich vooral bezig met de operatieve behandeling van hart- en longaandoeningen. Ook de chirurgische behandeling van afwijkingen aan de aorta in de borstkas valt onder dit specialisme.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting OLVG, via (020) 599 25 34.