Politie Midden- en West Brabant

Brandende kraanwagen op A-58 zorgt voor veel filevorming

GILZE, 24 juni 2008

Brandende kraanwagen op A-58 zorgt voor veel filevorming

GILZE: De autosnelweg A-58 tussen Breda-Tilburg is dinsdagochtend 24 juni lange tijd afgesloten geweest vanwege een brandende kraanwagen en de schade die daardoor vervolgens ontstond aan het wegdek. Dit leidde tot veel oponthoud op de Branbantse wegen in de ochtendspits. Tussen het knooppunt Sint Annabosch en Gilze was rond 05.45 uur een enorme kraanwagen hydrauliek olie verloren en vervolgens terhoogte van het viaduct Langebergseweg in brand geraakt. De chauffeur kwam met schrik vrij.

Het ging om een zeer grote zevenassige kraanwagen, met een gewicht van 84.000 kg. Het voertuig had 2.400 liter hydraulische olie bij zich. Bij de bluswerkzaamheden moesten de hulpverleners rekening houden met de hydrauliek olie en explosiegevaar van de banden van de kraanwagen. Om het enorme gewicht van het voertuig te dragen staan die namelijk onder grote druk. Dat gaf een extra gevaarzetting op moment van klappen door de hitte van de brand, hetgeen ook daadwerkelijk gebeurde.

De rijbaan Breda-Tilburg werd volledig afgesloten tijdens de bluswerkzaamheden. Dit leidde tot veel filevorming en oponthoud. Niet alleen op de A-58 maar ook op de omleidingsroutes die door Rijkswaterstaat waren ingesteld. Om de kijkersfile op de andere rijbaan tegen te gaan werden op de middengeleiding van de A-58 schermen geplaatst.
Het vuur was om 06.50 uur onder controle. Bij de bluswerkzaamheden zette de brandweer van Gilze-Rijen schuimblusvoertuigen van Breda en Tilburg. Daarnaast ondersteunde de Koninklijke Luchtmacht met de inzet van een zogenaamde crashtender (van de vliegbasis Gilze-Rijen). Na schoonmaakwerkzaamheden van de hoofdrijbaan werd rond 10.00 uur de A-58 weer vrijgegeven.

Het voertuig kon vanweg het grote gewicht nog niet geborgen worden. Het is tijdelijk afgeschermd met kijkschermen. Dinsdagavond wordt het voertuig vanaf 21.00 uur deels gedemonteerd, waarbij een mobiele kraan wordt ingezet. Het wrak wordt vervolgens in delen weggetakeld. Ook wordt dan het beschadigde deel van de vluchtstrook gerepareerd. Tijdens de bergingswerkzaamheden is er een korte omleidingsroute. Het verkeer wordt bij de afrit Gilze de A-58 afgeleid en vervolgens meteen weer via de oprit de A-58 opgeleid te worden. Dit zal wel enige verkeeshinder tot gevolg hebben. Naar verwachting beslist niet in de orde van grote van deze ochtend.

Auteur: Jeroen Steenmeijer