Gemeente Langedijk


24 juni 2008

Oude landschappelijke structuur basis nieuwe woonwijk

Onder de werknaam "Mayersloot West fase II", verrijzen vanaf 2010 circa 660 woningen aan de westrand van Zuid-Scharwoude. De gemeenteraad is op 11 juni geïnformeerd over de eerste stedenbouwkundige opzet voor de nieuwbouwwijk. Het ontwerp is in samenspraak met een klankbordgroep, waarin ook huidige bewoners een plek hadden, tot stand gekomen.

Uitgangspunt wordt het terugbrengen van de oude landschappelijke structuur zoals die in het gebied bestond voorafgaand aan de grootschalige ruilverkaveling van de jaren zestig: veel water en eilanden met daarop de woningen. Het gebied ten westen van de Veertweg blijft agrarisch en groen. Het vormt de overgang tussen de woningbouw en de groene long van Geestmerambacht.

De eilanden worden onderling verbonden met bruggen. Het water tussen de eilanden zal bevaarbaar zijn. Het water vormt de verbindende factor tussen de nieuwe bewoners. Maar ook kan er gevaren worden naar de rest van Langedijk. Centraal tussen het bestaande Mayersloot en de nieuwbouw, wordt een nieuwe `del' gecreëerd. Straks staat op een schiereiland in deze del de huidige energiecentrale. In de del is ruimte voor bijvoorbeeld een paviljoen met aanlegsteigers.

De grond waarop gebouwd wordt, is in handen van projectontwikkelaars Heijmans, Smit's Bouwbedrijf (SBB) en de ontwikkelcombinatie CV Langedijk. Heijmans heeft haar grond inmiddels verkocht aan de gemeente. Nog dit jaar zal ook SBB de gronden verkopen aan Langedijk. Met de CV Langedijk zijn de gesprekken in vergevorderd stadium, waarbij de intentie is dat ook zij de grond overdoen aan de gemeente. De gemeente maakt vervolgens als grondeigenaar de grond bouwrijp, en verkoopt deze dan met een bouwprogramma terug aan de ontwikkelaars. Dit zogenaamde "bouwclaimmodel" is een veel toegepaste methode, waarbij de gemeente de regie voert over de kosten en opbrengsten van de gronden.

De woningen variëren in prijsklasse van goedkope huur tot dure koop. Ongeveer 54% van het programma zal in de sociale sector vallen, waarvan een flink deel wordt verkocht onder de zogenaamde `koopgarantregeling'. Daarbij krijgt de koper de mogelijkheid de woning voor een gereduceerde prijs te kopen. Naast de ontwikkelaars zijn dan ook de Woningbouwvereniging Langedijk en Kennemer Wonen betrokken bij het ontwikkelen van de huizen.

De gemeente gaat in de zomer aan de slag met het opstellen van het bestemmingsplan, waarin juridisch wordt geregeld wat er gebouw mag worden op de gronden. Uiteraard wordt u van de voortgang van het bestemmingsplan op de hoogte gehouden, en bestaat de mogelijkheid tot inspraak. Dit zal na de zomer gebeuren. Dan zal ook de uiteindelijke naam voor de wijk bekend worden gemaakt. Uiteindelijk moeten vanaf 2010 de contouren zichtbaar worden van de nieuwe wijk in aanbouw. Daarmee wordt gestart met het afronden van de westrand van de gemeente Langedijk.

Heeft u vragen over de nieuwbouw in Mayersloot? Voor de kwaliteitsbewaking van de wijk is mw. ir. Karen van Vliet van BGSV als supervisor aangesteld. De gemeentelijke projectmanager is de heer K. Wagenvoort van bureau Metrum B.V. Laatstgenoemde is een aantal dagen per week aanwezig bij de gemeente. U kunt hen beiden vragen stellen via info@gemeentelangedijk.nl Inschrijven voor de verkoop van woningen kan op dit moment nog niet.