Persberichten stad Utrecht, 11.10 uur

Utrecht, 24-06-2008

750

UTRECHT Een Wit Rus werd in de vroege ochtend van dinsdag 24 juni aangehouden omdat hij veel te veel gedronken had.

Rond 03.55 uur meldde een getuige dat twee kennelijk dronken mannen op het Zandpad in een auto waren gestapt en weg waren gereden. Agenten gingen ter plaatse en controleerden de auto op het Zandpad. De bestuurder, een 30-jarige man uit Grodna (Wit Rusland), bleek beduidend te veel alcohol achter zijn kiezen te hebben en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Wit Rus 625 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijke maximum is. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Door een Officier van Justitie werd de boete voor de verdachte op 750 vastgesteld. Nadat de verdachte de boete had voldaan, mocht hij het politiebureau verlaten.

Ludieke melding

UTRECHT Het lukte een man op maandag 23 juni de aandacht van de media en van de politie te trekken. Hij werd aangehouden.

Rond 15.00 uur zagen agenten dat een man voor het politiebureau Utrecht centrum aan de Kroonstraat stond. Hij mocht zich verheugen op de aandacht van meerdere van cameras voorziene journalisten. De agenten zagen dat de man vervolgens enkele verfbommetjes tegen de gevel van het politiebureau gooide. Daarop werd de verdachte, een 30-jarige man uit Nieuwegein, aangehouden.

De verdachte werd in het politiebureau ingesloten en verhoord. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht en weigerde een verklaring af te leggen. Van enkele journalisten hoorden agenten dat hij tegen hen had gezegd dat hij zijn actie verrichte om aandacht te krijgen omdat hij nog een straf uit moest zitten. Hij wilde hiervan kennelijk een snellere afhandeling. De verdachte bleek een veelpleger te zijn en is op maandagavond in verzekering gesteld.

Bij zijn verhoor op dinsdag verklaarde hij nog een straf uit te moeten zitten vanwege het gooien met verfbommetjes. Hij vond het wel een ludieke actie om zich op een soortgelijke manier, met verfbommetjes dus, bij de politie te melden.

Tegen de verdachte is proces-verbaal voor vernieling opgemaakt. Hij bleek nog 29 dagen uit te moeten zitten. Omdat de verdachte een veelpleger is, wordt hij op woensdag 25 juni bij de Rechter-Commissaris voorgeleid. De rechter zal uiteindelijk moeten bepalen welke straf hij voor de vernieling krijgt.

Achtervolging

UTRECHT Bij een achtervolging van een scooter op maandag 23 juni werd een motoragent geschopt. Later werd één verdachte aangehouden.

Rond 21.20 uur surveilleerde een motoragent in de wijk Hoograven. Op het Kastelenplantsoen zag hij een scooter rijden en wilde die controleren. De bestuurder had daar kennelijk niet zon zin in en ging ervandoor. Op de hoek van het Kastelenplantsoen en de IJsselsteinlaan reed hij tussen een groep jongeren door. Toen de agent dat ook deed, werd hij tegen zijn been geschopt, maar wist overeind te blijven en de achtervolging voort te zetten. De scooterrijder liet zijn scooter op het Tjepmahof achter en wist te voet te ontkomen. De scooter werd in beslag genomen.

De agent ging terug naar de plaats waar de jongen hem geschopt had. Deze verdachte, een 17-jarige jongen uit Utrecht, ging er eveneens te voet vandoor, maar hij kon even later op de Oudegeinlaan worden aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten. Het onderzoek naar de ontkomen verdachte wordt voortgezet.

Agressieve winkeldievegge

UTRECHT Toen een winkeldievegge op maandag 23 juni op heterdaad betrapt werd, verzette zij zich met geweld. Dat mocht niet baten: zij werd aangehouden.

Rond 18.45 uur zag een medewerker van een winkel aan de Vondellaan dat een meisje meerdere spullen uit de stellingen pakte, maar een gedeelte daarvan in haar tas deed. Zij rekende enkele spullen bij de kassa af, maar niet die in de tas. De medewerker hield haar vervolgens tegen, waarbij zij hem een elleboogstoot in het gezicht gaf. Daarop kwamen meerdere medewerkers naar hen toe, waarna het meisje haar verzet opgaf.

De verdachte, een 17-jarig meisje uit Utrecht, werd even later aan de politie overgedragen. Zij bleek voor meer dan vijftig euro aan goederen te hebben gestolen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Agressie na bekeuring

UTRECHT Twee inzittenden van een auto werden op maandag 23 juni aangehouden omdat zij meerdere agenten hadden bedreigd.

Rond 15.40 uur zagen agenten dat een auto op de Voorstraat in strijd met de aangegeven rijrichting in de richting van de Nobelstraat reed. De agenten gingen achter de auto aan en gaven de bestuurder op de Maliesingel een stopteken. De beide inzittenden van de auto, mannen van 23 en 30 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, stapten direct uit hun auto en liepen naar de politieauto toe. Zij waren verbaal zeer agressief en schreeuwden de halve straat bij elkaar. Daarom vroegen de agenten er voor de zekerheid een politie-eenheid bij.

Toen de beide mannen de agenten beledigden werd hen aangegeven dat zij waren aangehouden. De verdachten verzetten zich vervolgens tegen hun aanhouding en bedreigden meerdere agenten verbaal met de dood. Beide verdachten werden met de nodige moeite geboeid en werden vervolgens naar het politiebureau overgebracht. Twee agenten deden aangifte van belediging, drie van bedreiging met de dood. De verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld.

Onderweg naar huis

UTRECHT Een agent die op maandagmiddag 23 juni op weg naar huis was, betrapte een fietsdief.

Rond 14.25 uur liep een agent over het Smakkelaarsveld in de richting van het station. Daar zag hij dat een man een ongezonde aandacht voor daar gestalde fietsen had. Hij zag dat de man wat aan het slot van een fiets morrelde en er vervolgens mee wegliep. De agent waarschuwde zijn collegas en de verdachte, een 38-jarige man uit Utrecht, werd op het Smakkelaarsveld aangehouden. De door hem gestolen fiets werd in beslag genomen. De verdachte, een veelpleger, is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Moeilijk keren

UTRECHT In de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 juni werd niet alleen een automobilist aangehouden omdat hij te veel had gedronken, ook zijn maatje mocht mee naar het politiebureau.

Rond 02.20 uur reden agenten over de Amsterdamsestraatweg. Daar zagen zij dat een automobilist kennelijk de nodige moeite had om zijn auto te keren. De agenten keerden hun auto en zagen dat de automobilist inmiddels zijn auto had geparkeerd. Hij wilde weglopen, maar de agenten hielden de man, 35 jaar oud en afkomstig uit Naarden, tegen. Uit de blaastest bleek dat hij beduidend te veel had gedronken en hij werd aangehouden. Zijn passagier, een 25-jarige plaatsgenoot, bemoeide zich met de zaak. Aan meerdere verzoeken en vervolgens vorderingen om weg te gaan, voldeed de 25-jarige man niet en hij bleef vervelend. Daarop werd ook hij aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de 35-jarige bestuurder 570 ug/l, terwijl de wettelijke grens 220 ug/l is. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De 25-jarige verdachte kreeg een bekeuring voor het niet voldoen aan bevel of vordering.