D66

Kabinet: democratisering EU vandaag al mogelijk

24 juni 2008

D66-leider Alexander Pechtold heeft de regering ervan overtuigd dat de Europese Unie binnen de huidige verdragen democratischer en transparanter kan. Na de afwijzing van het Europees hervormingsverdrag door de Ierse bevolking vraagt D66 de regering niet stil te zitten maar de Europese Unie democratischer en slagvaardiger te maken. Pechtold: "Nu heeft het Europees Parlement geen controle op sommige zaken op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken. De onderhandelingen vinden daardoor achter gesloten deuren plaats, en dat wekt wantrouwen. Maar dat kunnen we nu al veranderen"

Internationale misdaadbestrijding

Binnen het Verdrag van Nice uit 2003 bestaat de mogelijkheid om het Europees parlement meer invloed te geven op justitiële samenwerking. Zo wordt samenwerking op het gebied van het bestrijden van georganiseerde misdaad, terrorisme, mensenhandel en corruptie transparanter. Ook bestaat er al ruimte om besluitvorming binnen de EU op basis van een meerderheid te laten verlopen. Op dit moment kan één land met een veto het besluitvormingsproces vertragen. Wanneer deze veto's zijn afgeschaft wordt de EU effectiever en daadkrachtiger.

Nu blijkt dat er hervormingen mogelijk zijn roept Pechtold vandaag de regering op deze ook daadwerkelijk door te voeren.
---