Minister Vogelaar blij met gedragscode constructieve veiligheid

'Bouwwerken in Nederland zijn over het algemeen veilig. Maar als er iets mis gaat, geeft dat veel onrust. Veel mensen hebben het ingestorte parkeerdek in Tiel, de bezweken balkons in Maastricht en het ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam nog helder op het netvlies. Daarom ben ik blij dat de NEPROM haar verantwoordelijkheid neemt en met een gedragscode komt om de veiligheid van bouwwerken te verbeteren. Want iedere instorting er één teveel.' Dat zei minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie vandaag tijdens het onvangen van de Gedragscode constructieve veiligheid van de NEPROM, de organisatie van projectontwikkelaars.

Bij een bouwproject zijn veel partijen betrokken en bouwen wordt steeds complexer. In iedere schakel van de keten kan er iets misgaan. Er is vrijwel nooit een eenduidige oorzaak aan te wijzen voor een

(bijna-)instorting. Meestal gaat het om een reeks van elkaar versterkende oorzaken. Minister Vogelaar ziet constructieve veiligheid dan ook als een ketenprobleem en is blij dat de NEPROM haar verantwoordelijkheid neemt door het opstellen van een gedragscode. Deze code past binnen de landelijke acties die de VROM-Inspectie mede heeft geïnitieerd.

Het initiatief van NEPROM is vooral belangrijk omdat projectontwikkelaars in een vroeg stadium beslissingen kunnen nemen die de constructieve veiligheid ten goede komen. Constructeurs en toezichthouders moeten voldoende ruime opdrachten krijgen om hun werk goed te kunnen uitvoeren. De gedragscode kent in hoofdzaak twee verplichtingen. Er moet een sluitende verdeling zijn van taken en verantwoordelijkheden rond constructieve veiligheid. En er moet een goede kwaliteitsborging georganiseerd zijn. Zo moet er in een document aangegeven worden hoe de controle en het toezicht op de constructieve veiligheid is georganiseerd in het traject van ontwerp tot en met uitvoering.

Achtergrond

In 2006 brachten de Betonvereniging en de VROM-Inspectie het 'Plan van Aanpak Constructieve Veiligheid' uit dat in samenwerking met Vereniging BWT Nederland, Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc), Bouwen met staal, ONRI, Constructeursplatform is opgesteld. Dit plan bevat aanbevelingen voor alle deelnemers in de bouwketen. Alle aanbevelingen samen hebben tot doel om de constructieve veiligheid van gebouwen zo goed mogelijk te borgen. Dit plan is de basis geweest voor verdere acties. In september 2008 zal een een update verschijnen onder de naam 'Aanpak Constructieve Veiligheid'. Daarin zullen de ervaringen met en de reactie op het PvA zijn verwerkt.

Daarnaast nemen de VROM-Inspectie, Bouwend Nederland, ONRI en BNA deel aan het 'Platform Constructieve Veiligheid' van CURNET. In de tweede helft van 2008 zullen door dit platform incidenten met bouwconstructies systematisch worden geregistreerd en geëvalueerd. Er komt een website waarop incidenten (anoniem) kunnen worden gemeld.

Tenslotte komt de VROM-Inspectie in juli/augustus 2008 met een 'Actieagenda Constructieve Veiligheid'. In deze agenda staan verdere acties voor de diverse ketenspelers om de constructieve veiligheid te verbeteren. Deze agenda is het resultaat van een aantal expertmeetings die eind vorig zijn gehouden met deskundigen uit alle geledingen van de bouw.

Noot voor redacties (