ABVAKABO FNV

Update cao-onderhandelingen SNT

De onderhandelingen voor de cao SNT zijn gestart. Inmiddels hebben alle medewerkers een brief ontvangen, met daarin het standpunt van de directie met betrekking tot de concurrentiepositie van SNT. De directie verbindt hieraan in de brief een aantal conclusies over het niveau van de arbeidsvoorwaarden. Uit reacties van onze kaderleden begrijpen wij dat hier zeer divers op is gereageerd.

In dit nieuwsbericht willen wij toelichten hoe wij er als vakbonden op dit moment in staan. Wij werden in het eerste cao-overleg `overvallen' door SNT, aangaande hun inzet, om alleen maar in te zetten op een overgang naar de branche cao (WGCC) (met een overgangsregeling voor het zittend personeel). Wij wisten wel dat SNT met de arbeidsvoorwaarden omlaag wilde naar het niveau van de WGCC, maar niet dat hun inzet zou zijn om op korte termijn over te gaan naar deze branche cao. De vakbonden hebben in het eerste overleg dan ook hun eigen inzetbrieven toegelicht.

Inzet vakbonden

Tegenover de inzet van de directie staat de inzet van de bonden. De belangrijkste punten van de gezamenlijke inzetbrieven zijn structurele loonsverhoging, afschaffen variabele beloning, verhoging van de reiskostenvergoeding, extra aandacht voor arbeidsomstandigheden en het opstellen van een convenant.

Na dit overleg hebben de bonden overleg gehad met hun kaderleden en SNT heeft in de tussentijd alle verschillen tussen de cao SNT en de WGCC op een rij gezet. In het tweede overleg hebben de bonden gezamenlijk gereageerd op het voorstel van SNT. In onze reactie hebben wij aangegeven dat wij veel waarde hechten aan de cao SNT en dat wij zeker voor de huidige medewerkers van SNT blijven inzetten op behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden en een structurele verbetering van de lonen. Daarnaast hebben wij wel aangegeven dat als het echt niet anders kan, wij bereid zijn mee te praten over het toepassen van de cao WGCC voor nieuwe medewerkers, mits hier een `plus' op komt voor alle medewerkers. Tevens hebben wij aangegeven dat er voor de medewerkers die andere functies vervullen als die in de cao WGCC staan beschreven en dus niet onder deze cao vallen een eigen cao wordt afgesproken met de vakbonden!

SNT heeft hierop gereageerd met een uitgewerkt voorstel. Als het gaat om de nieuwe medewerkers biedt het voorstel van SNT ruimte om verder te praten. Wat betreft de huidige medewerkers houden de bonden vast aan behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden en een structurele verbetering van de lonen.

Op dit moment in de onderhandelingen is het nog niet mogelijk om meer details te geven, omdat er nog niet inhoudelijk over is gesproken. Op korte termijn zal SNT met een reactie komen en zullen wij aan de hand van die reactie verder onderhandelen. Wij streven ernaar om op korte termijn meer duidelijkheid te kunnen geven aan de medewerkers van SNT.