Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Raadsdelegatie bezoekt alle basisscholen

Een raadsdelegatie brengt op dinsdag 24 en donderdag 26 juni een bezoek aan alle 26 basisscholen in onze gemeente. De raads- en commissieleden worden hierbij vergezeld door wethouder Clemens van der Burg van onderwijs. De gemeenteraad voelt zich betrokken bij scholen en hun rol in de samenleving en wil graag beter weten wat er onder de scholen leeft.

Door de gemeentelijke herindeling heeft de raad met veel meer scholen te maken. Er zijn bijvoorbeeld 26 onderwijslocaties voor basisonderwijs binnen de gemeentegrenzen. Daarnaast zijn de taken en verantwoordelijkheden van het gemeentebestuur inzake het onderwijs de laatste jaren sterk toegenomen. De gemeente heeft een rol in huisvesting, gymnastiek- en sportaccommodaties, voor- en vroegschoolse educatie, de handhaving van leerplicht, het leerlingenvervoer, de veiligheid naar en rondom scholen, het brede school concept, de buitenschoolse opvang, jeugdgezondheidszorg, zorg in en om de school, vroegsignalering en voortijdig schoolverlaten.

Ook komt in 2008 een aantal belangrijke beleidsplannen op het gebied van het onderwijs aan de orde in de gemeenteraad. De raadscommissie Samenleving adviseert over dit beleid en de gemeenteraad beslist.

Om te weten wat er speelt bij de basisscholen en goed te kunnen beslissen is een compleet beeld van de onderwijsinstellingen belangrijk. Er zal gesproken worden over de identiteit van de school, het aantal leerlingen, leerkrachten, de buitenschoolse opvang en voorzieningen. Ook wordt gekeken naar de samenwerkingsverbanden en eventuele knelpunten en wensen. De bezoeken worden afgelegd op gewone schooldagen, tussen 08.30 en 17.00 uur en worden geleid door raadsleden Wendy Boom en Hans van Zetten. Volgend jaar wil de raad een bezoek afleggen aan middelbare scholen en het speciaal onderwijs.

Laatst gewijzigd: 24 juni 2008