Gemeente Overbetuwe


Campagne SummerBobbin'

---

Met de gezamenlijke verkeerscampagne SummerBOBbinâ willen gemeente Overbetuwe, Openbaar Ministerie, en politie Rivierenland-West het rijden onder invloed terugdringen in de gemeente. De campagne richt zich in deze maanden speciaal op iedereen die geniet van zomeractiviteiten. Het doel is iedereen veilig thuis te laten komen door altijd een Bob te kiezen. De campagne SummerBOBbinâ geeft aan: kies een SummerBob.

De politie houdt in de zomermaanden in Overbetuwe extra alcoholcontroles, vooral bij strandparken en tijdens evenementen. Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken en een blaastest te doen. Als de blaastest is mislukt of om medische redenen niet mogelijk is, kan de politie een bloedproef of urineonderzoek doen. Het komt wel eens voor dat mensen doorrijden na een aanrijding waarbij alcohol in het spel is en vertellen dat ze pas alcohol gedronken hebben toen ze al thuis waren. Maar de politie kent die truc en heeft opsporingsmethoden om het alcoholgebruik alsnog te meten.
De sancties op het rijden onder invloed variëren van een rijverbod en hoge geldboetes van ten minste ⬠190,- tot enkele jaren gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.

Behalve de handhaving door de politie, wijst de gemeente met voorlichting op het alcoholgebruik en verkeer. Door posters, borden bij de invalswegen, website en artikelen worden inwoners gewezen op de verscherpte aandacht voor het rijden onder invloed. De actie wijst daarbij ludiek op het alternatief: spreek af wie er rijdt en zorg dat degene die rijdt nuchter blijft. Daarbij wordt aangesloten op de landelijke Bobcampagne.

Onder invloed

In de wet is bepaald dat het verboden is om een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen. Dit kunnen zowel alcohol, drugs en bepaalde medicijnen zijn. Onder invloed rijden is een misdrijf.

Bob de heldâ¦

Bob is degene die niet drinkt als hij rijdt. Door de Bob campagnes, een idee dat oorspronkelijk uit België komt, neemt het aantal ziekenhuisgewonden en doden af. Bob campagnes werken! In de zomer trekken velen erop uit. Daarom sluiten OM, politie en gemeente Overbetuwe aan bij de landelijke zomerBobcampagne, waarbij zij zich speciaal richten op zomeractiviteiten in Overbetuwe zoals evenementen en de strandparken.