Gemeente Ede

Nummer 126 / Ede, 24 juni 2008

Eerste Burgerjaarverslag burgemeester Van der Knaap

Het Burgerjaarverslag 2007 is klaar. Hierin vertelt burgemeester Cees van der Knaap over 2007. Centraal staat wat de gemeente voor de inwoners doet, wat ze wil bereiken en of ze daarin slaagt. Onderwerpen als dienstverlening, communicatie, klachten en bezwaren en veiligheid komen aan bod. Het Burgerjaarverslag verschijnt huis-aan-huis in nieuwsblad Ede Stad.

Deze keer gaat het om een bijzonder verslag. In ieder geval omdat het de eerste keer is dat ieder huishouden in de gemeente Ede het verslag krijgt aangeboden.
Maar vooral omdat er drie burgemeesters bij betrokken zijn. Tot 7 juni 2007 was Roel Robbertsen burgemeester. Toen hij vertrok als commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht volgde waarnemer Tineke Netelenbos hem op. Haar opvolger Cees van der Knaap - de huidige burgemeester sinds 21 januari 2008 - presenteert nu een verslag over een jaar waarin hij niet werkzaam was in Ede.

Veel bereikt
Uit het jaarverslag blijkt dat Ede in 2007 veel heeft gedaan wat ze in 2006 heeft beloofd te zullen doen. Zo is het aantal klachten omlaag gegaan, handelt het Meldpunt Beheer alle meldingen binnen 14 dagen af, zijn plannen ontwikkeld om de publieke dienstverlening te verbeteren en is er een nieuw Veiligheidsplan gemaakt. In de gemeenteraad is Gast van de Raad geïntroduceerd.

Interview
Naast de uitgebreide verantwoording is een interview te lezen met burgemeester Cees van der Knaap en ook een verantwoording van het werk van de wethouders.
In het interview vertelt Van der Knaap onder meer over betrokkenheid van burgers: Die is groot. Niet alleen bij ambtenaren, maar juist bij inwoners. Dat betekent niet dat iedereen tevreden is. Ik krijg wekelijks brieven van inwoners die ontevreden zijn. Kansen genoeg dus. Als er betrokkenheid is, is er ruimte om te werken aan verbeteringen. Je hoort en leest ook veel over de kloof tussen politiek en bestuur enerzijds en inwoners anderzijds. Ik vind dat beide groepen daarmee aan het werk moeten gaan. Inwoners krijgen veel kansen om met ons mee te doen. Er is veel informatie beschikbaar. Mensen moeten dus ook zelf initiatief tonen. Dat betekent niet dat wij niets hoeven doen. Integendeel. Want onze boodschap kan wél ingewikkeld zijn, of vervelend. De overheid moet altijd actief informeren en mensen aan zich binden.

Fotografie
Fotografie krijgt veel aandacht in het Burgerjaarverslag. Niet alleen in Ede, maar ook in de buitendorpen zijn fotos gemaakt met daarop mensen uit het betreffende dorp. Deze worden groot afgebeeld. Daarnaast laten tientallen kleine fotos zien wat er allemaal gebeurt in de gemeente Ede.

Het Burgerjaarverslag 2007 verschijnt huis-aan-huis via nieuwsblad Ede Stad. Het is ook te lezen op de website www.ede.nl. Verder is het af te halen bij het gemeentelijk Infocentrum in stadskantoor De Doelen aan het Raadhuisplein 2. Telefoon: (0318) 68 02 10 van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

---

Meer informatie: Afdeling Communicatie, Henk Faas, communicatie adviseur burgemeester, (0318) 68 01 38.