Aanleg A4 Steenbergen vlotgetrokken

Het Rijk draagt 60 miljoen euro extra bij aan de aanleg van de A4 bij Steenbergen. Samen met de 15 miljoen euro die de Provincie Noord-Brabant extra bijdraagt, dekt dit het tekort dat eind 2007 ontstond bij dit project. De planwerkzaamheden, die tijdelijk stil lagen, worden hervat. Volgens de nieuwe planning zal de bouw aan dit traject uiterlijk begin 2011 aanvangen. In 2013 zal de weg gereed zijn.

Dit staat in een brief die minister Eurlings vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Eind vorig jaar bleek op dit project een tekort te zijn ontstaan van 75 miljoen euro. Het tekort werd onder meer veroorzaakt door hogere grondkosten en toegenomen uitgaven aan onroerend goed. Daarnaast worden er twee extra fietsbruggen aangelegd. één daarvan zorgt voor een veilige route voor schoolgaande kinderen. Ook de toegenomen vraag in de bouwsector, wat tot een prijsverhoging heeft geleid, was mede aanleiding voor een gat in de eerdere begroting. In recent overleg heeft de minister met de regionale bestuurders overeenstemming bereikt over de dekking van het tekort.

Afgelopen jaar is een nieuw stuk van de A4 bij Halsteren geopend voor verkeer. Het verlengde daarvan, bij Steenbergen, bevindt zich nog in de planfase. Het nu vrijgekomen budget maakt de aanleg van dit deel financieel mogelijk. In het ontwerp moet nog een keuze worden gemaakt tussen een viaduct of brug over de Steenbergsche Haven. Rijkswaterstaat zal marktpartijen uitnodigen om een bieding te doen voor de aanleg van de A4 ten westen van Steenbergen met een aquaduct. Afhankelijk van de bieding van marktpartijen zal de A4 dan met een aquaduct worden uitgevoerd. Het alternatief is om deze weg tegen lagere kosten uit te voeren met een brug.

Voor de kamerbrief klik hier.

Noot voor redacties (