Gemeente Groningen

Rekenkamercommissie kritisch over parkeerbeleid Het parkeerbeleid in Groningen is de laatste jaren sterk bepaald door een praktisch soort Fingerspitzengefühl. Dat concludeert de Rekenkamercommissie Groningen na onderzoek naar het gemeentelijke parkeerbeleid.

Onduidelijk is of het gevoerde parkeerbeleid heeft opgeleverd wat de bedoeling was, aldus de Rekenkamer. "Er kan niet worden gezegd of het parkeerbeleid van de gemeente wel of niet effectief is geweest." Dat komt door het ontbreken van structurele metingen. Mede hierdoor is de informatie aan de gemeenteraad vooral gericht op financiële gegevens en niet op het behalen van beleidsresultaten, stelt de Rekenkamercommissie.

Risico's
In 2003 is de gemeente Groningen zelf parkeergarages gaan exploiteren, waardoor de financiële risico`s voor de gemeente fors toenamen. Volgens de Rekenkamercommissie was het parkeerbedrijf daar onvoldoende op toegerust. Verder heeft de gemeente pas in 2007 een analyse van de ontwikkelingen bij het parkeerbedrijf opgesteld. Daarbij is een prognose gemaakt van de investeringen in nieuwe parkeergarages afgezet tegen de te verwachten opbrengsten. Belangrijke besluiten over het laten bouwen van de parkeergarages Euroborg, CiBoGa en Damsterdiep waren toen echter al genomen. Op grond hiervan concludeert de Rekenkamercommissie dat de gevolgen van deze keuzes te laat onder ogen zijn gezien.

Voortgangsrapportage
De rekenkamercommissie constateert verder in haar rapport Meten is weten dat de gemeenteraad al voor 2007 verzoeken aan het college van B&W had gedaan om meer informatie te verschaffen over het parkeerbeleid. Dit is niet gebeurd. Ook had het college van B&W bij de vaststelling van de nota Parkeren op zijn plek in 2002 een jaarlijkse voortgangsrapportage toegezegd aan de raad. Deze heeft de raad nooit ontvangen.

Aanbevelingen
Op basis van het onderzoek doet de rekenkamercommissie zeven aanbevelingen. De commissie adviseert de gemeenteraad het college van B&W opdracht te geven om duidelijker doelstellingen te formuleren voor het parkeerbeleid. Ook moeten er meer gegevens verzameld worden om na te gaan of deze doelen gerealiseerd worden. Daarnaast zou de raad jaarlijks een aparte rapportage moeten ontvangen over het parkeerbeleid en de gemaakte voortgang.

Prestatie-indicatoren
Het Groningse college van burgemeester en wethouders zegt zich op hoofdlijnen in de conclusies en aanbevelingen te herkennen. "Sturing van het parkeerbedrijf is de afgelopen jaren hoofdzakelijk financieel vorm gegeven waarbij vooralsnog onvoldoende aandacht is besteed aan zaken als prestatie-indicatoren en effecten van beleid", geeft het college toe. Het zegt onder meer toe in het najaar met een parkeernota te komen waarin aanbevelingen van de Rekenkamercommissie zijn uitgewerkt. De gemeenteraad bespreekt het onderzoek waarschijnlijk op 27 augustus 2008.
Gepubliceerd op: dinsdag 24 juni 2008
dinsdag 24 juni 2008:
Rekenkamercommissie kritisch over parkeerbeleid