Senternovem


24-06-2008 | Leerervaringen van LvDO projecten vastgelegd

Een Learning History is een document in verhaalvorm die een leerervaring beschrijft waarvan de hele organisatie kan leren. Een Learning History bevat drie lagen. De eerste laag zijn feitelijke gebeurtenissen, de tweede laag de gebeurtenissen beschreven door de ogen van mensen die betrokken waren. De derde laag zijn kritische vragen en commentaar op perspectieven van de mensen en gebeurtenissen door onafhankelijke experts. Deze zijn bedoeld om betrokken mensen aan het denken te zetten. Een Learning History heeft meer zeggingskracht dan gebruikelijke puntsgewijze lijstjes met leerervaringen. Die liggen vaak in de sfeer van 'open-deur-constateringen', bijvoorbeeld 'bij een project dien je goed af te wegen welke partijen je zult betrekken'. Hierdoor wordt het bespreken van een Learning History ook zinvol voor anderen die niet betrokken waren.

Voor drie succesvolle projecten die vanuit het programma Leren voor Duurzame Ontweikkeling in de provincies zijn ondersteund zijn learning histories opgesteld. TNO heeft deze drie learning histories begeleid en opgesteld. U kunt de eindrappporten downloaden via het menu Publicaties.

Het gaat om de volgende drie projecten:

Groene Gezondheid: De doelstelling van het demonstratieproject is het verminderen van de lozing in bodem en water van medicijnrestanten afkomstig van huishoudens, gezondheidsinstellingen en vee- en visteeltbedrijven. Het project is uitgevoerd door Huize Aarde. De learning history is gemaakt in opdracht van de provincie Overijssel en het programma LvDO.

Verzilveren van KleurenKapitaal: Dit project richt zich op het stimuleren en inspireren van allochtonen en autochtonen om samen te werken in projecten gericht op duurzaamheid. Kleurenkapitaal is een meerjarenprogramma, dat op initiatief van het IVN Consulentschap Zuid-Holland tot stand is gekomen. Het is een gezamenlijk project van 17 allochtone- en autochtone maatschappelijke organisaties en overheden op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. Het programma en de learning historie is tot stand gekomen in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland en het programma LvDO.

Nieuw Flevolands Peil: Een manifest voor goed bouwen en prettig wonen in Flevoland. Bij de jongste provincie van Nederland past een frisse en innovatieve aanpak. Het ontdekken en ontginnen van nieuw land is hier onlosmakelijk mee verbonden. Voortbouwend op die cultuur willen wij het bouwen en wonen in Flevoland verder brengen. Voorbij het nu gangbare; naar een nieuw Flevolands peil. De learning History is gemaakt in opdracht van de provincie Flevoland en het programma LvDO

Meer informatie

Learning Historie: Groene Gezondheid
Learning historie: Het verzilveren van KleurenKapitaal Learning historie: Nieuw Flevolands Peil