Gemeente Woudrichem

Jaarverslag 2007 : Vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften

VASTE COMMISSIE VAN ADVIES VOOR DE BEZWAARSCHRIFTEN GEMEENTE WOUDRICHEM

JAARVERSLAG 2007


1. INLEIDING

Het jaar 2007 was voor de commissie in totaliteit genomen een rustig jaar, uitgezonderd de ontvangen bezwaarschriften naar aanleiding van de mededeling inzake het ruimen van graven. Verrassend was wel dat er begin 2007 zeer weinig bezwaarschriften zijn ingediend, en er een toeloop van bezwaarschriften volgde in de tweede helft van het jaar 2007, zodat het de tweede helft van het jaar toch nog druk was.

In de hierna volgende hoofdstukken zijn de werkzaamheden van de commissie over het afgelopen jaar op een rij gezet en doet de commissie op basis van een analyse enige aanbevelingen. Tenslotte wordt ingegaan op de Wet dwangsom en direct beroep bij niet tijdig beslissen in relatie tot bezwaarschriften en wordt geadviseerd in verband daarmee de werkwijze van de commissie enigszins aan te scherpen.


2. SAMENSTELLING COMMISSIE

De samenstelling is het afgelopen jaar ongewijzigd gebleven. De samenstelling van de commissie was derhalve als volgt:


- de heer mr. Th.G.W. Nass voorzitter commissie


- de heer mr. N.J. de Boer lid commissie


- de heer mr. D.M. van Peer lid commissie


- mevrouw mr. N.H. de Bruin plv. lid commissie

De heer J. Gelderblom verzorgde wederom het secretariaat.

In het afgelopen jaar is twee keer een beroep gedaan op het plaatsvervangende lid mevrouw mr. N.H. de Bruin, waaraan zij éénmaal gevolg kon geven.


3. WERKZAAMHEDEN

Aantallen

In de bijlage is een overzicht opgenomen van de bezwaarschriften die in 2007 zijn ingediend.

In totaal zijn er in 2007 65 bezwaarschriften ontvangen tegen 65 besluiten. Daarvan zijn 34 bezwaarschriften ingediend tegen 34 mededelingen tot het ruimen van algemene graven.

In 2007 zijn 18 van voornoemde 65 bezwaarschriften behandeld. Voorts zijn 2 van de in 2006 ontvangen bezwaarschriften ook behandeld in 2007.

Ten behoeve van deze 20 bezwaarschriften zijn er in 2007 9 vergaderingen met hoorzittingen gehouden.

23 van voornoemde 65 bezwaarschriften behoefden niet op een hoorzitting te worden behandeld, omdat deze bezwaarschriften werden ingetrokken door bezwaarden. Daarnaast werden twee primaire besluiten herroepen en hoefden die 2 bezwaren niet te worden behandeld. 2 andere bezwaarschriften zullen naar verwachting in der minne worden geregeld, en zijn daarom nog niet geagendeerd voor een hoorzitting. Ten aanzien van 1 bezwaarschrift was de commissie niet bevoegd, aangezien het ging om een belastingaanslag.

De 19 resterende in 2007 ontvangen bezwaarschriften worden behandeld in 2008. Het betreft hier 18 bezwaarschriften tegen mededelingen inzake het voornemen tot ruiming van algemene graven en 1 bezwaar, waarvan behandeling is aangehouden tot naast de vrijstelling ook bouwvergunning wordt verleend.

In het afgelopen jaar zijn er derhalve door de commissie 18 bezwaarschriften uit 2007 afgehandeld en 2 bezwaarschriften uit 2006 afgehandeld.

De afgelopen jaren werden er gemiddeld door de commissie ongeveer 29 bezwaarschriften afgehandeld (met uitzondering van 2003: 45 en 2005: 39). Het afgelopen jaar ligt derhalve onder het gemiddelde.

Onderwerp bezwaarschriften.

De 20 bezwaarschriften waren gericht tegen 20 besluiten die betrekking hadden op de volgende onderwerpen, onderverdeeld naar behandelende afdeling en werkeenheid:

Afdeling Ruimte, werkeenheid RO/Bouwzaken

Aantal besluiten
Onderwerp gewraakte besluit

Aantal bezwaarschriften


2

Geweigerde vrijstelling/ bouwvergunning


2

6

Verleende vrijstelling/bouwvergunning

6

4

Opleggen last onder dwangsom

4


1

Afdoen WOB-verzoek


1


1

Afwijzen subsidieverzoek monumenten


1

Afdeling Ruimte, werkeenheid Milieuzaken

Aantal besluiten
Onderwerp gewraakte besluit

Aantal bezwaarschriften


1

Geweigerde kapvergunning


1


1

Verleende kapvergunning


1

Afdeling Samenleving, werkeenheid Welzijn en Onderwijs

Aantal besluiten
Onderwerp gewraakte besluit

Aantal bezwaarschriften


2

Afwijzingen verzoeken om financiële bijdrage/subsidie


2


2

Eigen bijdrage leerlingenvervoer


2

Het grootste deel van de bezwaren is evenals in voorgaande jaren weer gericht tegen besluiten op het gebied van bouwzaken en ruimtelijke ordening.

Adviezen van de commissie:

Met betrekking tot de bezwaarschriften heeft de commissie als volgt geadviseerd:


-niet ontvankelijk
2


-ontvankelijk en gegrond

1


-ontvankelijk en deels gegrond, deels ongegrond 6


-ontvankelijk en ongegrond
11

totaal
20

Wet kosten bestuurlijke voorprocedure

In geen van de bezwaarschriften is door of namens bezwaarde gevraagd om vergoeding van de kosten van bezwaar, zodat over de toepassing van bovengenoemde wet niet behoefde te worden geadviseerd.

4. Analyse en aanbevelingen

De werkzaamheden van het afgelopen jaar, geven de commissie aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen.

Procedureel

Er is ten opzichte van de afgelopen jaren een hoopvolle verbetering te constateren in de afdoeningstermijn van bezwaarschriften. Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht bedraagt de afdoeningstermijn (inclusief verdaging met 4 weken) 14 weken . Ruim één derde van het aantal bezwaarschriften waarvoor geen nader onderzoek nodig was,(totaal: 18) is afgedaan binnen voornoemde afdoeningstermijn. In voorgaande jaren is dit slechts in één of enkele gevallen gehaald. Het, conform onze aanbeveling van de commissie in het jaarverslag over 2006, opnieuw onder de aandacht brengen van de procedure-checklist afdoening bezwaarschriften bij de gemeentelijke medewerkers is mogelijkerwijs daarbij van dienst geweest.

Dit neemt niet weg dat dit nog meer verbetering behoeft. De gemeente behoort de afdoening binnen de genoemde termijn te laten plaatsvinden. Dit kan door zorgvuldig uitvoering te geven aan de procedure-checklist met termijnen voor de afhandeling van bezwaarschriften, die in 2006 is vastgesteld en intern gepubliceerd. Overeenkomstig de aanbeveling van de commissie in het jaarverslag over 2006, heeft de secretaris van de commissie in het jaar 2007 getracht bezwaarschriften die de commissie om advisering zijn voorgelegd, zo snel mogelijk te agenderen en te administreren waar(om) er in het proces vertraging optreedt. Zo blijkt uit de bijlage dat het:


1. soms te lang duurt voordat een bezwaarschrift op een hoorzitting kan worden behandeld (bijv. bijlage, nrs. 10, 11, 18 en 20);

soms te lang duurt voordat door uw college een besluit wordt genomen nadat het advies is verstrekt (bijv. bijlage, nrs. 1, 2, 7, 11, en 16).

Ad 1:

reden hiervan is veelal gelegen in het feit dat getracht wordt zaken in der minne te regelen of dat onduidelijkheid bestaat of een bezwaar inderdaad als formeel bezwaarschrift is bedoeld.

De commissie signaleert tot haar tevredenheid dat in 2007, net als in 2006, veel bezwaarschriften in der minne zijn geregeld. Het trachten om aan de bezwaren tegemoet te komen dan wel met bezwaarmakers (nadere) afspraken te maken past bij een overheid die wil luisteren naar haar inwoners. Hierdoor worden bezwaarschriften ingetrokken en krijgt het vertrouwen van inwoners in de gemeentelijke overheid een positieve impuls.

Voorts bespaart een dergelijke oplossing de commissie en de ambtelijke organisatie een aanmerkelijke hoeveelheid tijd. Er moet echter wel voor worden gewaakt dat afdoeningstermijnen niet worden gehaald, als een oplossing in der minne niet slaagt. Het verdient in een dergelijk geval aanbeveling in overleg met bezwaarmaker te treden teneinde schriftelijke instemming te verkrijgen met opschorting van de afdoeningstermijn. De commissie heeft de ervaring dat een dergelijke schriftelijke instemming in voorkomende gevallen niet wordt gevraagd. De vereiste zorgvuldigheid brengt echter met zich mee dat bezwaarschriften tijdig worden afgehandeld en/of besluitvorming daarover wordt verdaagd of dat instemming van bezwaarde voor verder uitstel wordt verkregen. Dit wordt zeker van belang na de invoering van de Wet dwangsom en direct beroep bij niet tijdig beslissen (zie hierna).

Ad 2:

hiervoor is, naast benodigd nader onderzoek bij ingewikkelde zaken, als belangrijkste reden aan te geven dat deze zaken niet altijd de prioriteit krijgen die zij verdienen gelet op de afdoeningstermijn van bezwaarschriften. Oplossing hiervoor is aanscherping van de discipline bij de behandelende ambtenaren terzake de aandacht voor de afdoeningstermijnen. Dit is temeer van belang in verband met de Wet dwangsom en direct beroep bij niet tijdig beslissen (zie hierna).

Ten aanzien van de afhandelingstermijn van bezwaarschriften moet bedacht worden dat de commissie bezwaarschriften tot op dit moment, nadat het bezwaarschrift in handen is gesteld van de commissie, in totaal minimaal 6 tot maximaal 10 weken nodig heeft voordat zij een advies kan uitbrengen. Hierbij wordt opgemerkt dat in 2007 (maar) één keer per maand wordt vergaderd en dat uitnodigingen voor een hoorzitting minimaal 2 en bij voorkeur 3 weken van tevoren moeten worden verstuurd. Na afloop van de hoorzitting heeft de commissie een aantal weken nodig om de adviezen op te kunnen stellen en uit te kunnen brengen.

Vervolgens heeft de ambtelijke organisatie tijd nodig om een voorstel op te stellen en uit te brengen en heeft ook het bestuursorgaan tijd nodig om te beslissen op de bezwaarschriften en om zo nodig nader onderzoek te kunnen plegen c.q. nader advies te kunnen inwinnen (bij ingewikkelde zaken).

Enerzijds wordt door de gemeentelijke organisatie al beter op de termijnen gelet, anderzijds is een termijn van 14 weken in veel gevallen best krap. Op een eenvoudige wijze kan ook tijdwinst worden geboekt, teneinde in de toekomst te voorkomen dat van rechtswege dwangsommen worden verbeurd. Zo heeft de commissie uit eigener beweging, op verzoek van de secretaris, naast de maandelijkse geplande vergaderdata, reservedata op haar vergaderschema opgenomen, zodat de commissie, in situaties dat de beslistermijnen dreigen te worden overschreden, eerder kan vergaderen. Hierdoor is het mogelijk dat de commissie indien nodig niet één-, maar tweemaal per maand vergadert, hetgeen eenvoudig twee weken tijdwinst kan opleveren. Consequentie is wel dat het budget voor de vergoedingen van de commissieleden iets meer zal worden belast. Daar staat echter tegenover dat van rechtswege verbeurde dwangsommen worden voorkomen en dat uw college en daardoor bezwaarden sneller een besluit in heroverweging kunnen nemen dan wel kunnen ontvangen.

Wij stellen uw college gelet op het vorenstaande voor met deze aanvullende vergaderdata in het jaar 2008 te gaan werken en zo mogelijk in het jaarverslag over 2008 deze werkwijze te evalueren.

Inhoudelijk

Uw college heeft, voor zover de besluiten in heroverweging reeds zijn genomen, in alle gevallen conform ons advies besloten, met dien verstande dat in 1 zaak (nr. 15) de welstandstoets terecht is gehandhaafd.

Was er in 2006 een daling te zien in het aantal (deels) gegrond verklaarde bezwaarschriften. In 2007 is weer een stijging te zien, die min of meer overeen komt met het aantal deels gegrond verklaarde bezwaarschriften in 2005. Ook zijn weer veel besluiten met gebreken in heroverweging gerepareerd, dit ondanks de eind 2006 plaatsgevonden in company cursus "schrijven van beschikkingen".

Bij de kwaliteit van besluiten speelt het navolgende een niet geheel onbelangrijke rol. In de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is een aantal voorwaarden opgenomen over de zorgvuldige voorbereiding van een beschikking (artikel 3:2 Awb), over de belangenafweging (3:4 Awb) en over de motivering van het besluit (3:46 Awb en 3:47 Awb).

In het kort komen de genoemde vereisten op het volgende neer:

Bij een zorgvuldige voorbereiding is het van belang dat het bestuursorgaan beschikt over alle

relevante informatie om het besluit te nemen. Onder de relevante informatie wordt verstaan

de nodige kennis, de relevante feiten en de af te wegen belangen.

Aansluitend hierop kan de verplichting tot het verrichten van een belangenafweging worden

genoemd. Het bestuursorgaan dient binnen de ruimte die de wet daarvoor laat, alle relevante

belangen die door de te nemen beslissing worden geraakt, mee te wegen.

Zo heeft de commissie in het afgelopen jaar verschillende keren moeten constateren bij bouwvergunningen dat de overweging terzake het niet van toepassing zijn van de redelijke eisen van welstand ten onrechte niet was vermeld. Dat heeft niet tot gegronde bezwaren geleid, doch wel tot aanvullingen van primaire besluiten.

Derde hiermee samenhangende punt is de motivering van besluiten. Indien niet alle

relevante belangen in beeld zijn, kan er ook geen draagkrachtige motivering aan het besluit

ten grondslag worden gelegd.

Verder is het op basis van artikel 3:47 vereist dat het wettelijke voorschrift wordt genoemd op grond waarvan het besluit is genomen. Het volgen van dit voorschrift is niet altijd een automatisme. Tenslotte merkt de commissie op dat indien een beslissing namens uw college wordt genomen, dit uitsluitend kan op basis van een gemandateerde bevoegdheid overeenkomstig het geldende mandaatbesluit. Het komt nog steeds voor dat in strijd hiermee wordt gehandeld.

De commissie adviseert u aan de toepassing van de genoemde algemene beginselen van

behoorlijk bestuur nadere aandacht te schenken. Blijvende aandacht voor de kwaliteit van beschikkingen is nodig, hetgeen de commissie u reeds enkele jaren aanbeveelt.

Het geleerde in een cursus "schrijven van beschikkingen" dient in de praktijk te worden gebracht en de commissie beveelt aan zo nodig de cursus te laten volgen door nieuwe medewerkers dan wel deze te herhalen.

Aanbevelingen

Resumerend komt de commissie, gelet op het vorenstaande tot de volgende aanbevelingen:


1. Verdere aandacht voor de snelheid van afdoening, conform de vastgestelde procedure-checklist is van belang teneinde de afdoeningstermijn van bezwaarschriften voor nagenoeg alle bezwaarschriften te halen.


2. Indien getracht wordt bezwaarschriften in der minne op te lossen zal er schriftelijke instemming moeten worden gevraagd aan bezwaarden terzake de opschorting van de afdoeningstermijn (zie paragraaf 6).


3. De kwaliteit van de beschikkingen verdient blijvende aandacht, zowel op uitvoerend als managementniveau. Het geleerde in een cursus "schrijven van beschikkingen" dient in de praktijk te worden gebracht en zo nodig dient de cursus te worden gevolgd/herhaald.


4. Naast de maandelijkse geplande vergaderdata, reservedata op het vergaderschema van de commissie opnemen, zodat de commissie, in situaties dat de beslistermijnen dreigen te worden overschreden, eerder kan vergaderen en dientengevolge beslistermijnen eerder kunnen worden gehaald.


5 Beroepszaken

Tegen geen enkel besluit in heroverweging, genomen in 2007, is beroep bij de rechtbank ingesteld.De zogenaamde zeeffunctie van de onafhankelijke vaste commissie van advies voor de bezwaarschriften, teneinde de rechtspraak te ontlasten, functioneert klaarblijkelijk goed.

Wet rechtstreeks beroep

De Wet rechtstreeks beroep is op 1 september 2004 in werking getreden (Wet van 13 mei 2004, Stb. 220; inwerkingtreding bij KB van 7 juni 2004, Stb. 270). De wet regelt de mogelijkheid om met wederzijds goedvinden de bezwaarschriftenprocedure over te slaan. Het ziet op de situatie dat in de primaire fase uitgebreid overleg is geweest tussen het bestuursorgaan (gemeente) en de belanghebbende, waarbij het duidelijk is dat partijen het niet met elkaar eens worden en bovendien de standpunten over en weer helder zijn. In zo'n geval kan men besluiten de bezwaarschriftenprocedure over te slaan. In 2007 is geen enkel verzoek ontvangen om instemming met rechtstreeks beroep bij de rechtbank Breda.


6 Wet dwangsom en direct beroep bij niet tijdig beslissen in relatie tot bezwaarschriften

Rechtstreeks beroep

Waarschijnlijk bent u reeds bekend met het feit dat eind 2007 de Eerste Kamer der Staten-Generaal de Wet dwangsom en direct beroep bij niet tijdig heeft beslissen vastgesteld. Zodra voornoemde Wet in werking treedt geldt dat indien een bestuursorgaan o.a. niet tijdig beslist op een bezwaarschrift, bezwaarde direct beroep kan instellen bij de rechter tegen het niet tijdig nemen van een besluit, zonder eerst de bezwaarschriftenprocedure te volgen.

Wel moet bezwaarde na de wettelijke beslistermijn het bestuursorgaan eerst schriftelijk in gebreke stellen. Daarna heeft het bestuursorgaan nog 2 weken de tijd om alsnog een besluit te nemen. Als bezwaarde dan nog geen beslissing heeft gekregen kan hij beroep instellen bij de rechter.

Indien het beroep gegrond is en er nog geen besluit is genomen bepaalt de rechtbank dat het bestuursorgaan binnen twee weken na de dag van uitspraak alsnog een besluit moet bekendmaken. Daaraan verbindt de rechtbank een nadere dwangsom voor iedere dag dat het bestuursorgaan in gebreke blijft de uitspraak na te leven.

Dwangsom van rechtswege

Met ingang van in werking treding van voornoemde wet verbeurt het bestuursorgaan, bij niet tijdig beslissen van rechtswege aan de bezwaarde een dwangsom voor elke dag dat het in gebreke is met een maximum van EUR 1.260,--.

Wel moet vaststaan dat niet tijdig is beslist op het bezwaar. Verder moet de aanvrager c.q. bezwaarde het bestuursorgaan eerst schriftelijk in gebreke stellen. Daarna heeft het bestuursorgaan nog 2 weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. De dwangsom begint derhalve van rechtswege te lopen nadat na de ingebrekestelling 2 weken zijn verstreken.

Het bestuursorgaan dient zelf de verschuldigdheid en de hoogte van de dwangsom bij beschikking vast te stellen. Er moet niet worden gewacht op een verzoek daartoe.

Dwangsommen kunnen worden voorkomen door:

de beslistermijn op een bezwaarschrift te verdagen met 4 weken, waardoor de beslistermijn in totaal 14 weken wordt, conform artikel
7:10, lid 3 Awb;

de beslistermijn van een bezwaar opschorten conform artikel 7:10, lid 2 Awb;

de beslistermijn op bezwaarschriften uit te stellen in overleg met (en met instemming van) bezwaarden, conform artikel 7:10, lid 4 Awb.

In werking treding

De wet treedt uiterlijk 1 januari 2010 in werking. De inwerkingtreding heeft de ministerraad gekoppeld aan een wetstraject waarbij de Wob-termijn en de bezwarentermijn worden aangepast. Als dit wetstrajects is afgerond en in werking treedt, wordt ook de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen van kracht. Eerder dan 1 januari 2010 is dus mogelijk.

Reikwijdte wet

Voornoemde wet ziet niet alleen op de beslissingen op bezwaar maar ook op alle beschikkingen op aanvraag. De commissie ziet regelmatig zaken onder ogen, waarbij de beslistermijn op de aanvraag fors wordt overschreden (zie bijlage 1, nrs. 7, 10 en 20). In het kader van een zorgvuldige afhandeling van aanvragen en het voorkomen van dwangsommen is het van belang dat de beslistermijnen nauwkeuriger worden gehanteerd.

Woudrichem, maart 2008

BIJLAGE

OVERZICHT BEZWAARSCHRIFTEN 2007

In 2007 ontvangen bezwaarschriften die ook behandeld zijn in 2007

Nr.

Bestreden besluit

Bezwaarde(n)

Ontv.

d.d.

Zitting

d.d.

Advies d.d. + inhoud

Besluit

d.d.

Besluit

Duur

behandeling

c.q. opmerking


1

Verleende bouwvergunning t.b.v. Wilhelminastraat 5 te Andel

Niels en Marlou Versteeg, Wilhelminastraat 7

4281 LM Andel

9 mei 2007

21 mei 2007


2 juli 2007

Ontvankelijk en onge-grond, aanvulling 1 overweging.

29 okt. 2007

Conform advies

24,5 weken


2

Afwijzing verzoek om financiële bijdrage voor uitbreiding begraafplaats te Giessen

College van Kerkrent-meesters van de Her-vormde gemeente te Giessen, p/a Guldenaerde 3c,

4283 HD Giessen


2 mei 2007

Gronden ontv. op

11 juni 2007

2 juli 2007

21 aug. 2007

Nader onder-zoek en raad voorstellen tot ontvan-kelijk en ongegrond-verklaring.

Nog geen besluit genomen.


3

Niet toekennen stimuleringsbijdrage voor Woudrichem@"PROMS"

De heer A. Veer

Penningmeester Kunst na Strijd, P/a:

Elftstraat 5

4285 XP Woudrichem

11 juni 2007

2 juli 2007

21 aug. 2007

Ontvankelijk en deels (on)gegrond, doorhalen 1 afwijzings-grond.

6 sept. 2007

Conform advies

12,5 weken


4

Weigering vrijstelling en bouwvergunning t.b.v. bouw schaapskooi.

Fam. P. Swets

Anjerlaan 22

4286 CR Almkerk

13 juli 2007

10 sept. 2007

9 okt. 2007

Ontvankelijk en ongegrond

6 nov. 2007

Conform advies

16,5 weken


5

Verlenen bouwvergunning oprichten woonhuis.

J.A.M. Akkermans

Parallelweg 68

4283 GS GIESSEN

8 aug.

2007

10 sept. 2007

9 okt. 2007

Ontvankelijk en onge-grond, aanvulling 1 overweging.


6 nov. 2007

Conform advies m.d.v. dat wel-standstoets is gehandhaafd

13 weken

6

Verlenen bouwvergunning t.b.v. legalisering overkapping

A. Daalmeijer

Twee Zalmenstraat 14

Giessen

13 aug.

2007

10 sept. 2007

9 okt. 2007

Ontvankelijk en ongegrond,

Aanvulling 1 overweging

23 okt. 2007

Conform advies

10 weken


7

Weigering kapvergunning voor vellen zilveresdoorn

Mw. S. Stoppels

Fabriciusstraat 1

Almkerk

20 aug.

2007

24 sept. 2007

22 okt 2007

ontvankelijk en ongegrond, doch besluit herroepen wegens weigering ex lege, en alsnog opnieuw verlenen c.q. weigeren kapvergun-ning conform

primaire besluit.

Nog geen besluit genomen.


8

Eigen bijdrage leerlingenvervoer

J.E.C. Vos van der Velden

Twee Zalmenstraat 28

Giessen

13 aug. 2007

24 sept. 2007

22 okt. 2007

Ontvankelijk en ongegrond

5 nov. 2007

Conform advies

12 weken


9

Opleggen last onder dwangsom woonark

Mr. RG. Degenaar

Namens P.N.H. van der Brugge

18 juli 2007

24 sept. 2007

22 okt. 2007

Ontvankelijk en gegrond voor wat betreft de begunsti-gingstermijn en voor het overige ongegrond.

30 okt. 2007

Conform advies

15 weken


10

Opleggen last onder dwangsom

E.A. Pouw

Poortweg 1a

4288 JL Uitwijk

6 juli 2007

22 okt. 2007, na verzoek uitstel

10 dec. 2007

Ontvankelijk en deels

gegrond en deels on-gegrond. Besluit heroverwe-gen na nader onderzoek.

Nog niet genomen.

Nader onder- zoek loopt.

n.v.t

n.v.t.


11

Schrappen subsidie onderhoud rieten daken.

W. Meijer

Langstraat 4

4288 JK UITWIJK

9 juli 2007

22 oktober 2007

19 nov. 2007

Ontvankelijken ongegrond. Herroepen primaire besluit wegens bevoegd-heidsgebrek en nemen gelijkluidend besluit in heroverwe-ging met aanvulling 1 overweging

8 jan. 2008

Conform advies

26 weken


12

Aanschrijving last onder dwangsom muziekschool te Giessen

H.W. de Waal

Music 'scool Giessen

Parallelweg 70

Giessen

11 sept 2007

22 okt. 2007

19 nov. 2007

Niet ontvankelijk

27 nov. 2007

Conform advies

11 weken


13

Verleende bouwvergunning bergruimte Prov.weg Zuid 20 te Almkerk

A. van Es

Provincialeweg Z. 18

4286 LL Almkerk

25 sept. 2007

5 nov. 2007

11 dec. 2007

Ontvankelijk en ongegrond en aanvulling 2 overwe-gingen

17 jan. 2008

Conform advies

16 weken


14

Verleende bouwvergunning 1e fase Beatrixstraat 15 te Andel

D. Verbeek Drogisterij

Beatrixstraat 23

4281 LP Andel

26 sept 2007

5 nov. 2007

11 dec. 2007

Ontvankelijk en ongegrond en alsnog vrijstelling verlenen.

8 jan.

2008

Conform advies


15 weken

15

Bouwvergunning vervangen bijgebouw Hoge Maasdijk 136 te Andel

Fam. J.G. de Vos

Hoge Maasdijk 138

4281 NJ Andel

19 okt. 2007

5 nov. 2007

11 dec. 2007

Ontvankelijk en deels gegrond en deels ongegrond. Primaire besluit herroepen en vrijstelling en bouwver-gunning weigeren

8 jan.

2008

Conform advies

11,5 week


16

Kapvergunning overburen

Mw. M.J. Viveen-Vink

Graaf v.Hornestraat 11

4285 ZG Woudrichem

5 okt. 2007

19 nov. 2007

11 dec. 2007

Ontvankelijk en ongegrond

Nog geen besluit genomen.


17

Oplegging last onder dwangsom

H.C.A. van Pelt

Jan Spieringweg 1a

4285 WN Woudrichem

22 okt. 2007

19 nov. 2007

24 dec. 2007

Ontvankelijk en deels gegrond en deels ongegrond, herroepen deel last onder dwangsom en aanpassing last onder dwangsom.

15 jan. 2007

Conform advies

12 weken


18

Toezenden stukken n.a.v. WOB-verzoek

G.W. Scherff + J.C. Scherff

Hogelandstraat 4

4283 GK Giessen


3 sept. 2007

18 dec.

2007

15 jan 2008

Ontvankelijk en deels gegrond en deels ongegrond

29 jan 2008

Conform advies

21 weken

In 2006 ontvangen bezwaarschriften, welke behandeld zijn in 2007.

Bestreden besluit

Bezwaarde(n)

Ontv.

d.d.

Zitting

d.d.

Advies d.d. + inhoud

Besluit

d.d.

Besluit

Duur

behandeling

c.q. opmerking


19

Eigen bijdrage vervoerskosten schoolbezoek.

R. van Ooyen

Burg. v.d. Lelystr. 37

4285BW Woudrichem


4 decem-ber 2006

29 januari 2007


20 febr. 2007

Niet ontvankelijk verklaren

20 maart 2007

Conform advies commissie

15 weken.

20

Weigering bouwvergunning vergroting paardenstal

Mw. C. van Oel

Burg. v.d. Lelystr. 126

4285 BN Woudrichem

30 mei 2006

29 januari 2007

20 febr. 2007

Ontvankelijk en gegrond, besluit her-roepen en nieuw besluit nemen

20 maart 2007

Conform advies commissie

42 weken.

Was in een stapel werk terechtgekomen en uit zicht verloren. Ontvangst niet bekend bij secretaris commissie.

In 2007 ontvangen bezwaarschriften welke niet door de commissie behoefden te worden behandeld c.q, die in het jaarverslag 2008 worden meegenomen

Nr.

Bestreden besluit

Bezwaarde(n)

Ontv.

d.d.

Zitting

d.d.

Advies d.d. + inhoud

Besluit

d.d.

Besluit

Duur

behandeling

c.q. opmerking


1

Besluiten die de gemeente onderneemt, waaronder aanslag leges

C.H. van Breugel

Nieuwe steeg 1


4286 EP Almkerk


18 januari 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar slechts gericht tegen aanslag leges.


2

Afwijzing aanvraag om vergoeding voor uitbreiding met een 11e lokaal.

Besturenraad namens

Ver. Voor chr. Onderwijs (b.s. Eben Haëzer) te W'chem

P/a Postbus 907

2270 AX Voorburg

23 januari 2007 zonder gronden van bezwaar

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken, wegens tegemoet-

koming bezwaren.


3

Toekenning planschade m.b.t. berekening rente en teruggave borg

St. Rechtsbijstand nms

G. Kuipers

Achterstraat 2

Almkerk

13 maart 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken, wegens tegemoet-

koming bezwaren.


4

Verlenen kapvergunning 6 populieren in bosje tussen Heuvelkamp en Parallelweg te Giessen.

L. Kant en H. Akkermans

Parallelweg 68

4283 GS Giessen

10 april 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

In der minne opgelost en bezwaar ingetrokken.


5

Afwijzing subsidieverzoek t.b.v. bouw multifunctioneel hervormd centrum in Giessen

Hervormde stichting

't Dijkhuis - Giessen

p/a J. Rochat

Jagerspad 3

4283 GM Giessen

3 mei 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar- schrift inge-

trokken


6

Weigering bouwvergunning 1e fase

R. Schutte

Giessensesteeg 9

4283 HP Giessen

11 juni 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Ingetrokken bij brief d.d. 27 juli 2007


7

Verleende vrijstelling voor realisatie bergbezinkbassin

J.M.C. Jungbeker mede namens anderen

Middelvaart 50

4285 WS Woudrichem


21 mei 2007

Gewacht wordt op bouwver-gunning:

Voorjaar

2008

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


8

Mededeling voornemen ruiming graf

Mr. ing. L. Springeling

Nms. Mw. D.C.C. Nieuwenhuizen, Kennedylaan 17

21 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


9

Mededeling voornemen ruiming graf

W.J. Crielaard

Nms. Fam. J.J. Westerlaken

Groenstraat 5

4283 GD GIESSEN

21 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


10

Mededeling voornemen ruiming graf

T. Smits

Dorpsstraat 50

Rijswijk

21 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken


11

Mededeling voornemen ruiming graf

H. Grandia-van Vugt

Koperwiek 40

4284 XA RIJSWIJK

21 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


12

Mededeling voornemen ruiming graf

F.A. Romijn-Verwijs

De Ster 21

Andel

onbekend

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken


13

Mededeling voornemen ruiming graf

Mr. M.A. de Rade

Nms mw. J.J. de Rade-Paans

6 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


14

Mededeling voornemen ruiming graf

Mw. Van Haaften-Baks

Nieuwstraat 10 te Rijswijk

17 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


15

Mededeling voornemen ruiming graf

Mw. W.G. Lievaart-van Kuijk, Nieuwstraat 17 te Rijswijk

2 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


16

Mededeling voornemen ruiming graf

m.b.t. 2 graven.

Mw. C. den Dekker-den Dekker Pr. Chris-

Tinastraat 7 te Andel

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


17

Mededeling voornemen ruiming graf

A.J. Metz

Middelvaart 22

4285 WS Woudrichem

16 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.


18

Mededeling voornemen ruiming graf

A. Verwijs

Peperstraat 66

5314 AP Bruchem

16 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken


19

Mededeling voornemen ruiming graf

H. v. Anrooij

Gherstkamp 48

Rijswijk Nbr.

17 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken


20

Mededeling voornemen ruiming graf

G. Bouman-Lievaart

Van Ballegooijenhof 13 te Rijswijk

17 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken


21

Mededeling voornemen ruiming graf

D. Schouten-Naaijen

Neerandelseweg 1d

4281 KL ANDEL

20 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken


22

Mededeling voornemen ruiming graf

Nabestaanden W. Naaijen

17 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken


23

Mededeling voornemen ruiming graf

Fam. Verhoeven,

P/a/ J.A. Smits

Hogelandstraat 35

4283 GJ GIESSEN


24 aug.

2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

24

Opleggen last onder dwangsom woonark.

Mr. RG. Degenaar

namens L.A. Snoek

te Almkerk

17 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Besluit herroepen d.d. 21 augustus 2007


25

Mededeling voornemen ruiming graf

Mr. J.P. v.d. Werken namens mw. H.J. van Tilburg

22 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

27

Mededeling voornemen ruiming graf

Mr. J.P. v.d. Werken namens mw. J.I. v.d. Werken-van Tilburg

22 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

28

Mededeling voornemen ruiming graf

G. van Oudheusden van Haaften

Dorpsstraat 13

Rijswijk

23 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

29

Mededeling voornemen ruiming graf

Familie Smits

Burgstraat 41

4283 GE Giessen

24 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

30

Mededeling voornemen ruiming graf

A. Kant

Gherstkamp 18

4283 ET Rijswijk

24 aug.

2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

31

Mededeling voornemen ruiming graf

A.J. Schouten-v.d. Plas, Wilgenhof 3

4283 JA Giessen

24 aug.

2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

32

Mededeling voornemen ruiming graf

D. van Tilborg-v. Anrooy, Scholtenpl. 1

Rijswijk

24 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

33

Mededeling voornemen ruiming graf

Fam. Bouman

Burg. Baxlaan 10b

4281 KP Andel

27 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

34

Mededeling voornemen ruiming graf

Fam. Van Rijswijk

B. Buizerplein 2

4281 PL Andel

28 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

35

Mededeling voornemen ruiming graf

Fam. Sterrenburg

Neer-Andelseweg 2

4281 KL Andel

28 aug.

2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

36

Mededeling voornemen ruiming graf

Werkgroep Instandhouding begraafplaats Uitwijk

Uitwijksestraat 3

4288 JB Uitwijk

27 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

37

Afwijzing verzoek muziekgebonden budget t.b.v. panfluitles

J. van Haaften

Kamperfoelie 4

4281 MD Andel

4 sept.

2007

28 jan.

2008

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t

n.v.t

n.v.t

38

Aanschrijving last onder dwangsom muziekschool te Giessen

Mr. R.G. Degenaar

Nms. Ontwikkelings-

Combinatie Gorinchem B.V. te

Gorinchem

5 sept. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Besluit herroepen d.d. 19 december 2007

39

Mededeling voornemen ruiming graf

H.C. en D. v. Rijswijk

Hoge Maasdijk 40

4281 NG Andel

4 sept. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

40

Mededeling voornemen ruiming graf

P.S. Vos-Verbeek

Wilhelminastraat 26

4281 LN Andel


26 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

41

Mededeling voornemen ruiming graf

C. Kleinloog-Roza

D. Burg. Baxlaan 31

4281 KN Andel


27 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

42

Mededeling voornemen ruiming graf

M.C. van der Vliet

Langenhof 11

4281 NT Andel

17 aug. 2007

n.v.t.

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

43

Mededeling voornemen ruiming graf

J. Kant

Kappenwaard 21

4251 XN Werkendam

16 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

44

Mededeling voornemen ruiming graf

Fam. Lankhaar

Gherstkamp 25

4284 EX Rijswijk

18 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

45

Mededeling voornemen ruiming graf

m.b.t. 2 graven

A. Vink

Zesmorgen 3

4284 EW Rijswijk

24 aug. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Bezwaar-schrift ingetrokken

46

Sloopvergunning clubgebouw Knotwilg

Muziekvereniging Nooit Gedacht Almkerk, dhr. D. van Herwijnen, Kerkstraat 11a te Hank

27 nov. 2007

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

Wordt in der mine geregeld.

47

Evenementenvergunning tent naast café Sole op 29, 30 en 31 dec. 2007 te Rijswijk

E. van Staden,

R. Jongsma,

H. van Helden

Dorpsstraat 64, 66, 62

A. van Luxemburg

Nieuwstraat 29

20 dec 2007


28 jan.

2008

Wordt mee-

genomen in

Jaarverslag 2008

n.v.t

n.v.t

n.v.t


_______________________

De ministerraad heeft inmiddels besloten dat de bezwarentermijn wordt aangepast. In welke zin is nog niet bekend.